Lufthavns-ansatte risikerer sigtelse for krænkelser

Medarbejdere i Københavns Lufthavn, der beskyldes for at have gået lidt for grundigt til værks i forbindelse med kropsvisitationer i sikkerhedskontrollen, risikerer at blive sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf om blufærdighedskrænkelse.

Det står klart, efter at Københavns Lufthavn torsdag valgte at overdrage henvendelser fra 53 kvinder, der over de seneste fem år har haft ubehagelige oplevelser med personalet i lufthavnen, til politiet.

Hos Københavns Politi ønsker ledende politiinspektør Jan Bjørn endnu ikke at kommentere en eventuel retsforfølgelse af kontrollørerne. Men han bekræfter, at politiet vil se nøje på de påståede krænkelser.

- Når vi får de her anmeldelser, laver vi en vurdering af sagerne for at undersøge, om der kan indledes en strafferetslig efterforskning, siger Jan Bjørn til Ritzau.

Visitationerne i sikkerhedskontrollen er kommet i fokus, efter at medierne over de seneste uger har beskrevet, hvordan flere kvinder har følt sig krænket.

På den baggrund er det lufthavnen selv, der har bedt passagerer, der føler, at deres grænser er blevet overtrådt ved kropsvisitationer, om at henvende sig.

- Vi er chokerede, og medarbejderne er chokerede, for vi føler, at vi gør det så godt, vi kan, sagde Peter Vium, fællestillidsmand for Lufthavnens LO-ansatte, torsdag på et pressemøde.

Ikke desto mindre har sagen fået lufthavnen til at omlægge sin praksis, således at kvindelige passagerer fremover aktivt vil blive spurgt, om de ønsker at blive visiteret af en kvindelig ansat, hvis det er nødvendigt at undersøge dem nærmere.

Samtidig fremrykker lufthavnen den planlagte indfasning af såkaldte bodyscannere, som undersøger passagererne visuelt ved at gennemstråle deres tøj, så de tages i brug allerede på mandag.

Overtrædelser af straffelovens paragraf 232 om blufærdighedskrænkelse straffes med bøde eller fængsel indtil fire år.

/ritzau/

Dagens Gossip