Lugt og fluer plager naboer til minkfarme

Afstandskrav mellem minkfarme og omkringliggende huse er ikke blevet revideret i 28 år, selv om en farm i mellemstørrelsen i dag producerer omkring 30.000 skind årligt, mod blot 500 til 800 dengang.

»Man kan opføre en minkfarm, der er større end en typisk Bilka, bare 100 meter fra en villa eller et parcelhus, og mange minkfarme ligger i dag med en afstand på blot 100 til 200 meter til naboer,« siger Torben Voss, talsmand for forsamlingen af naboer til minkavlere. Ifølge ham er mange ejendomme i op til 600 til 700 meters afstand fra minkfarme usælgelige på grund af gener fra fluer og lugt.

Ifølge Enhedslistens miljøordfører Per Clausen (Ø) er både regler og kontrol under al kritik. Han kalder nu fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) i samråd.

»Jeg vil spørge hende, om hun synes, at forholdene er acceptable, og hvad hun vil gøre for at få indført tidssvarende regler på området og sikre, at disse overholdes,« siger Per Clausen til Politiken.

Sander Jacobsen, kommunikationsdirektør i pelsdyravlernes forening, Kopenhagen Fur, finder ikke kritikken berettiget, da en minkfarm anno 2013 ifølge ham »ikke er til mere gene for naboer med flere end noget som helst andet husdyrhold – snarere tværtimod«.

Fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) er »helt opmærksom på,« at naboer til minkfarme kan være generet:

»Jeg har dog brug for et overblik over problemer og muligheder, inden jeg vil tage stilling til, om der skal iværksættes initiativer. Derfor holder Miljøstyrelsen i næste uge møde med naboer, eksperter og pelsbranchen,« skriver hun i en mail til Politiken.

Dagens Gossip