Lundbeck Fonden støtter scleroseforskning

Skrevet af John Meyer

14/12/2012

Dagens topnyheder

Professor Zsolt Illés får sammen med sin forskningsgruppe to millioner kroner fra Lundbeck Fonden til at forske i, om blod- og rygmarvsvæske-analyser kan bruges til at forudsige sygdomsforløbet hos patienter, som får konstateret sclerose.
I dag er det på diagnosetidspunktet ikke muligt at forudse, hvordan sygdommen vil forløbe, hvor omfattende patienten skal behandles, og hvilken medicin der vil have bedst chance for at undertrykke sygdommen. Samtidigt tyder meget på, at behandling har størst effekt, hvis den indledes tidligt i forløbet.


Det vil derfor være et gennembrud i sclerose-behandlingen, hvis forskerne kan finde molekyler i blod og rygmarvsvæske, som kan forudsige sygdomsforløbet og behandlingsbehovet hos den enkelte patient.


Forskningsprojektet foregår i et tæt samarbejde mellem Neurologisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet.
I projektet deltager forskere fra Ungarn, Frankrig og USA. Zslot Illés modtager bevillingen blot syv måneder efter, at han tiltrådte sit professorat og flyttede til Danmark fra Ungarn.