Lunde Larsen stopper en del af træhugsten i statsskove

Skrevet af admin

09/03/2016

Dagens topnyheder

Grønne organisationer og forskere tager sig til hovedet over Naturstyrelsens planer om at hugge noget af Danmarks biologisk værdifulde skov ned, alt imens Folketingets partier skal til at forhandle om en ny naturpakke, som netop skal bevare gammel skov.

- Det svarer til at rive bevaringsværdige bindingsværkshuse ned, mens man overvejer en fredning, siger seniorbiolog Thor Hjarsen fra Verdens Skove.

Naturstyrelsen har plan om at hugge gamle ege- og bøgetræer ned i eksempelvis Gribskov og Augustenborg Skov, der begge rummer mange sjældne og truede arter. I Gribskov skal der fældes 10.000 rummeter løvskov.

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) kan også godt se problemet. Han har derfor indført et midlertidigt stop for træfældning i statsskovene - dog bortset fra de skove, hvor Naturstyrelsen har indgået kontrakt om at sælge træet, oplyser ministeren til Ritzau.

- Jeg tror, at alle kan forstå, at vi selvfølgelig må leve op til de kontrakter, der er indgået for længe siden. Men jeg er samtidig meget optaget af, at vi bevarer vores biodiversitet og tager hensyn til gamle træer, siger han.

Spørgsmål: Men betyder det så, at hugstplanerne for de bevaringsværdige træer i Gribskov og Augustenborg Skov også bliver stoppet?

- Nu skal vi lige have afklaret, hvor der foregår træfældning, som vi er kontraktligt forpligtet til. Vi må forholde os til det, når jeg får en opgørelse fra Naturstyrelsen.

- Men vi skal selvfølgelig ikke sidde og forhandle en naturpakke, der skal føre til øget biodiversitet og beskyttelse af vores gode gamle skov, og så få den fældet uhensigtsmæssigt, siger Esben Lunde Larsen.

Miljøministeren indkalder til forhandlinger om naturpakken i næste uge. Han har netop meddelt De Konservative, at partiet ikke skal sætte næsen op efter at få en tillægspakke, der retter op på miljøvirkningen af den omstridte landbrugspakke.

- Regeringen har fra begyndelsen sagt, at vi ønsker at fremme vores biodiversitet, og det er blandt andet uberørt skov. Det er mere skov, og det er selvfølgelig også at tage fagligt hensyn til vores gamle træer, siger Esben Lunde Larsen.

Ministerens midlertidige stop for hugst i den del af statsskovene, der ikke er omfattet af kontrakter, skal vare frem til sommer.

/ritzau/