Lungeforening ser gerne pengegaver for rygestop

Mange storrygere holder fast i cigaretterne, selv når de får lungesygdomme.

Derfor mener Lungeforeningen, at man må nytænkte metoderne til at få folk til at kvitte smøgerne, og det får dem til at tage godt imod et nyt forsøg fra Trygfonden, hvor rygere kan få penge for at stoppe med at ryge.

- Jeg ønsker al nytænkning velkommen på det her område, for vi har en stor gruppe rygere tilbage, for hvem det er enormt svært at stoppe - eksempelvis ser vi, at en del af dem, der har KOL, de ryger endnu, siger administrerende direktør i Lungeforeningen Anne Brandt.

Trygfondens nye forsøg er inspireret af amerikansk forskning, hvor man har haft gode resultater med at betale rygere i rater, hvis de holder fast i deres rygestop.

De amerikanske rygere har kunne få op til 13.500 kroner for 12 måneder uden tobak, og den slags summer kan blive en gulerod for storrygerne, der ofte er lavtlønnede, håber Anne Brand.

- Det at finde en anden type motivation, det er positivt. For vi har prøvet en del rygestopsmetoder i Danmark, men vi mangler stadig at lykkedes med det for alvor.

Ifølge hende virker det bedre at vise omsorg for rygerne og følge dem tæt end at skræmme dem med billeder af syge lunger og dårlige tænder:

- Jeg vil sige, at det er et læringsforløb at stoppe med at ryge, så de skal følges tæt. Men folk vil gerne stoppe med at ryge, og de ønsker ikke at snyde på vægten, siger hun.

Hos Statens Institut for Folkesundhed genkender man karakteristikken af storrygere:

- Det er ikke fordi, folk ikke vil stoppe - tre ud af fire vil gerne stoppe med at ryge, siger professor Knud Juel, der har forsket i rygernes sociale mønstre.

Også han er åben for den nye forskning, som han håber vil kunne henvende sig til storrygerne.

/ritzau/

Dagens Gossip