Lungeforening vil skærpe kursen over for rygerne

Meldingen kommer fra verdenssundhedsorganisationen WHO forud for den årlige World No Tobacco Day, der markeres fredag.

»Vi har i Danmark forbud mod at reklamere for tobaksprodukter, hvilket er rigtigt positivt. Men ligesom i de fleste andre europæiske lande kan vi sagtens gøre endnu mere for at mindske markedsføringen af tobaksprodukter. For eksempel kunne vi, som det er tilfældet i blandt andet Norge, gemme tobaksvarerne bag disken, så de ikke er synlige for kunderne. Dermed ville vi undgå denne indirekte reklame, som vi ved langt hen ad vejen har samme virkning som traditionelle reklamer,« siger forskningsoverlæge Charlotta Pisinger, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed.

»Vi kunne også kræve, at for eksempel cigaretter sælges i helt ensartede pakninger, hvor mærke og firmanavn kun fremgår med små bogstaver. Det er en praksis, som vi ser i Australien og endnu et eksempel på, at man mindsker den indirekte reklame for firma og brand,« siger hun.

Tilsvarende toner lyder fra Danmarks Lungeforening. Direktør Anne Brandt mener, at den danske lovgivning er med til at øge røgfriheden i Danmark, og at reglerne bør strammes.

»I virkeligheden mener jeg, at denne type lovgivning har sin allerstørste berettigelse over for de unge, da de er nemme at påvirke i reklamekampagner. Som samfund skylder vi at hjælpe de unge til at leve så sundt som overhovedet muligt. Netop derfor må næste skridt også være at sikre tiltag, der mindsker den indirekte reklame for tobaksprodukter, der stadig foregår på helt lovlig vis,« siger Anne Brandt og uddyber:

»Vi er glade for, at Danmark har en lovgivning, der på mange områder sikrer danskerne mod at blive eksponeret for reklamer for tobak. Men der er stadig mange slag, der skal vindes på tobaksområdet. Det gælder både, når vi snakker endnu bedre regulering af tobaksproducenternes mulighed for at markedsføre deres produkter. Men det gælder i høj grad også helt fra forebyggelsen af rygestart hos de unge og til hjælp og mere støtte til røgfrihed hos de mest afhængige,« siger hun.

Dagens Gossip