Lykke Friis: Et nærmest lykkeligt farvel til Borgen

Onsdag viste hun, at hun mener det alvorligt. Selv om det på Christiansborg betragtes som sikkert, at Lykke Friis’ navn ville optræde på Venstre-formand Lars Løkke Rasmussens (V) ministerliste, hvis han vinder næste valg, så træder hun nu ud af dansk politik for at vende tilbage til jobbet som prorektor ved Københavns Universitet.

»Jeg har altid været et universitetsmenneske. Og jeg har savnet universitetet og fordybelsen. Jeg gik ikke ind i politik med en eller anden holdning om, at nu skulle jeg være der, indtil jeg gik på pension. Jeg har altid opfattet det lidt mere som amerikanerne, at det er noget, man gør i en periode,« siger Lykke Friis til Berlingske.

Hun virker afklaret. Sidder på sit kontor, hurtigt snakkende og ivrigt gestikulerende som altid. Tydeligvis ikke tynget ved tanken om, at hun har meldt sig ud af politik på et tidspunkt, hvor hendes parti ligger tårnhøjt i meningsmålingerne, og der er udsigt til igen at kunne køre i ministerbil.

»Det er tankespind. Lige nu sidder der en regering, som næppe vil udnævne mig til minister. Man skal ikke bygge sit liv på fugle på taget,« konstaterer hun blot.

Lykke Friis er en af de få politikere, der har taget springet fra en fremtrædende karriere i universitetsverdenen og ind i politik. Da Lars Løkke Rasmussen valgte hende som Connie Hedegaards (K) afløser som klima- og energiminister, var det tydeligt for enhver, at den nye kvinde på posten – ligesom sin forgænger kunne tale direkte til de storbyintellektuelle svingvælgere, som meget vel kunne finde på at smutte over til de Radikale. Allerede på det tidspunkt kendte de EU-interesserede vælgere Lykke Friis fra TV, hvor hun gang på gang optrådte som entusiastisk og letforståelig formidler af EU-stoffet og det politiske spil i Bruxelles.

»Lykke Friis tilførte Venstre en særlig ’star quality og en særlig tyngde, som bliver svær at erstatte. Jeg mener, at det har været med til at gøre Venstre til et dybt troværdigt og bredt appellerende parti. Det betyder selvfølgelig ikke, at det forsvinder, når hun ikke er der, men det er en mangel,« lyder det fra vennen og Venstres udenrigsordfører, Søren Pind (V).

Mens Lykke Friis tager imod journalister på sit kontor på tredje sal på Christiansborg, sidder Søren Pind et par kontorer derfra og er med egne ord »oprigtig ked af det«. Som henholdsvis EU-ordfører og udenrigsordfører har de to arbejdet tæt sammen efter, at vælgerne valgte rødt i 2011.

»Det har været fantastisk, at samarbejde med en så vidende person om det område, som jeg selv beskæftiger mig med. Hun havde været en fremragende udenrigsminister,« siger Pind, der selv er et bud på samme post.

Selv om verden uden for Borgen lige nu trækker mere i Lykke Friis, så vil Venstres formand ikke blive overrasket, hvis hun igen er minister om ti eller 12 år, »ikke nødvendigvis i min regering, men så i en anden.«

»Jeg har sat stor pris på vores samarbejde. Lykke har et stort udsyn, som har gjort, at hun kan koble det, der sker herhjemme, med de globale megatrends. Men jeg har aldrig haft det indtryk, at Lykke ville melde sig ind i professionel politik på livstid. Når politik bliver småligt, som det gør, når der går spin og drillerier i den, så siger det hende ingenting. Det, tror jeg, har været med til at trætte hende lidt,« siger Lars Løkke Rasmussen. Lykke Friis indrømmer da også, at der er i hvert fald en enkelt ting ved livet som politiker, som hun glæder sig til at slippe for.

»Jeg kommer ikke til at savne det med, at man skal have en mening om alt. Det har vitterlig ikke været min stærke side,« siger hun.

Dagens Gossip