Lykkeforskere: 3 hjertevarme genveje til at forlænge dit liv

Du føler, at du gør noget godt for andre. Dit liv er værd at leve. Bingo, så bliver risikoen for at dø markant mindre, viser nyt studie blandt 136.265 deltagere.

Forskerne dykkede ned i data fra en lang række studier om mening med livet, dødelighed og hjertekarsygdomme.

Det viste sig, at risikoen for at dø var cirka en femtedel mindre blandt dem, som havde en stærk følelse af at være til nytte for andre eller en stærk følelse af, at livet er værd at leve.

De havde også mindre risiko for hjertekarsygdomme og hjertetilfælde. Deltagerne var primært amerikanere og japanere med en gennemsnitsalder på 67 år, som i snit blev fulgt i syv år.

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige magasin Psychosomatic Medicine.  Direktør i Institut for Lykkeforskning, Meik Wiking mener, at den solide sammenhæng mellem mening i tilværelsen og dødelighed også vil gælde for danskerne.

Læs også: Nøglen til et lykkeligt parforhold: En høj mand

Mening er god medicin
- Resultatet overrasker mig ikke. I lykkemålinger indgår netop mening i tilværelsen som et vigtig parameter i at være lykkelig udover humør og livstilfredshed. Og tidligere studier har vist, at lykkefølelse gavner helbredet og hænger sammen med mindre dødelighed, siger Meik Wiking til Dagens.dk.

Mening med tilværelsen handler om, hvad der holder os i gang. Om hvad det er, vi har at stå op til, og om vi glæder os og er nysgerrige på livet, forklarer Meik Wiking. Og heldigvis er det aldrig for sent.

- Det er godt for dig at være aktiv og gøre en forskel for andre, uanset hvor gammel du er. Det har direkte betydning for din lykkefølelse og viser nu at have en ret stor effekt på helbredet.

Læs også: 9 grunde til at nyde at være alene

I din tjeneste bad Dagens.dk om lykkeforskerens ultimative guide til at få mening i livet:

1. Deltag i frivilligt arbejde. Følelsen af at være noget for andre flytter fokus fra din egen navle og dine egne problemer. Når du skaber noget for andre, bonner det ud både på lykkeskalaen og for meningen med livet. Deltag i lokalsamfundet. Vær med i fællesskabet og hav tillid til naboerne.

2. Find et meningsfuldt arbejde. Altså et arbejde, hvor du føler, at du gør verden til et bedre sted. Det at føle mening med sit arbejde har størst betydning for din arbejdslyst og arbejdsglæde.

3. Få nogle børn. På lykkefølelsen slår børn lidt forskelligt ud, for den kan også dykke, når du har udsving i humøret, bliver stresset og ikke har så meget tid til dig selv som før. Men i forhold til formål med livet har børn afgørende betydning.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip