Lykken er at tjene mere end din nabo

Et kig over på den anden side af ligusterhækken skulle ifølge nyeste forskning være pejlemærke for summen af din lykke. Kan du eksempelvis mønstre en større og dyrere bil end din nabo, så vil du højst sandsynlig også opnå en større lykkefølelse end vedkommende, du deler hæk med. Det viser en undersøgelse som Danica Pension har foretaget for Politiken, skriver avisen.

Når danskere bliver spurgt, hvor lykkelige de føler sig på en skala fra et til ti, svarer folk, der tjener under 300.000 kroner om året, i gennemsnit 7,1 ud af ti. Folk, der tjener over 700.000 kroner om året, svarer lidt højere – i snit 7,6 ud af ti. Det viser data fra Danica Pensions Lykkemåler-undersøgelse, som indeholder svar fra 15.000 danskere. Men det er ifølge den nyeste forskning ikke kun beløbet i kroner og øre, der har betydning. »Det vigtigste for niveauet af lykke er ikke, hvor meget vi tjener, men mere, hvor meget vi tjener i forhold til andre, vi sammenligner os med. Lykken ved en lønforhøjelse giver et kort boost, så vænner vi os til det. Men hvis lønforhøjelsen betyder, at vi klarer os bedre end naboen eller kollegaen, betyder det langt mere,« siger Meik Wiking, direktør i Institut for Lykkeforskning.

Undersøgelsens konklusion understøttes af international forskning. I et amerikansk forsøg blev en gruppe mennesker nemlig spurgt: Vil du helst leve i en verden, hvor du tjener 50.000 dollar om året, og den gennemsnitlige indkomst er 25.000 dollar årligt, eller i en verden, hvor du tjener 100.000 dollar om året, og den gennemsnitlige indkomst er 200.000 dollar? Størstedelen valgte den første verden, hvor deres indkomst var lav, men dog højere end andres.

»Men sammenhængen gælder dog udelukkende for penge. Da forskerne skiftede penge ud med ferieuger i forsøget, valgte de fleste forsøgspersoner at have længst mulig ferie, uanset om andre havde længere ferie,« siger Meik Wiking.

Dagens Gossip