Lykketoft giver Thorning pinlig lektion i folkestyre

Skrevet af admin

06/11/2013

Dagens topnyheder

Tåkrummende læsning.

Sådan må regeringstoppen og dens embedsmænd opleve svaret fra Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), på regeringens omstridte brev i solcellesagen.

Regeringstoppen har skrevet til Mogens Lykketoft, fordi man af principielle grunde ønsker at få Folketinget til at tage stilling til, om Rigsrevisionen må undersøge det lovforberedende arbejde forud for solcelleloven.

Onsdag kom så svaret fra Folketingets formand i form af et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Heri fastslår Mogens Lykketoft reelt, at de fire topministre i regeringen har sendt deres brev til den forkerte mand.

Det er nemlig slet ikke op til Folketingets formand at blande sig i et opgør mellem Statsrevisorerne og regeringen, fremgår det af Mogens Lykketofts brev. Samtidig giver han regeringstoppen en lektion i, hvordan folkestyret hænger sammen:

- Som Folketingets formand har jeg ingen instruktionsbeføjelser over for Statsrevisorerne i den hensende. Endvidere følger det af rigsrevisorloven, at rigsrevisor er uafhængig ved udførelsen af sit hverv.

- Jeg har således heller ingen beføjelser til at give instrukser om den nærmere tilrettelæggelse af Rigsrevisionens arbejde, herunder undersøgelser, som iværksættes på Statsrevisorernes initiativ, skriver Mogens Lykketoft.

Efter Helle Thorning-Schmidt (S), Margrethe Vestager (R), Annette Vilhelmsen (SF) og Bjarne Corydon (S) sendte deres omstridte brev, har Statsrevisorernes formand, Peder Larsen, foreslået et kompromis.

Det går ud på, at regeringen udleverer alle de dokumenter, Rigsrevisionen ønsker. Derudover kan regeringen få en "dialog" med Statsrevisorerne om Rigsrevisionens arbejde.

Da statsrevisorerne er Folketingets repræsentanter i sagen, støtter Mogens Lykketoft og præsidiet deres kompromisforslag:

- Jeg og det øvrige Præsidium vil herefter tage initiativ til sådan en drøftelse, skriver Mogens Lykketoft.

På forhånd står det dog klart, at et flertal bestående af de borgerlige partier og Enhedslisten vil afvise regeringens ønske om, at dialogen skal munde ud i en begrænsning af Rigsrevisionens mulighed for at tjekke regeringens lovforberedende arbejde.

/ritzau/