Lykketoft i frontalangreb på regeringens klimapolitik

Den danske formand for FN's Generalforsamling, Mogens Lykketoft (S), har alt andet end skulderklap tilovers for statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering.

Særligt på det grønne område halter det. For mens store dele af verden er slået ind på en kurs, der handler om at fremme kampen for bæredygtighed og bedre klima, går den danske regering den modsatte vej ifølge Lykketoft.

I en kronik i Berlingske torsdag revser han Venstre-regeringen og udtrykker sin forundring over, at der "ikke er mere debat i Danmark" om, at regeringen "er ved at ændre os fra foregangsland til bagtrop i indsatsen for klima og bæredygtighed".

- Derfra, hvor jeg sidder, og med de vedtagelser, der er lavet om bæredygtighed og klima, er det overordnede budskab, at der er brug for at gøre meget mere og ikke meget mindre, hvis vi overhovedet skal have en chance for at bidrage vores rimelige andel til, at den her verden ikke går fuldstændig bananas i klimaforandringer.

- Men den danske regering har siden sin tiltrædelse bevæget sig nedad i ambitionsniveau på de her punkter. Meget målrettet, vil jeg endda sige, lyder det fra Mogens Lykketoft i Berlingske.

Samtidig ridser FN-formanden en række initiativer op fra den danske regering, som er faldet ham for brystet.

Det gælder eksempelvis nedskæringer i udviklingsbistanden, som ifølge Mogens Lykketoft trækker "ulykkeligt hårdt den forkerte vej" i forhold til målene i sidste års FN-aftaler.

Yderligere har regeringens omstridte kontanthjælpsloft i Lykketofts øjne "forøget" den sociale ulighed.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) giver dog ikke meget for Lykketofts bredside mod den danske kurs.

- Det er en skam, at når en dansker endelig får en post, hvorfra man kan fremme danske værdier og kompetencer, så bruger man den i stedet til at kaste sig ind i en hjemlig polemik om noget, der i international sammenhæng er små detaljer, siger han til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip