Lykketoft: Ny spørgetime er et demokratisk fremskridt

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er meget tilfreds med den nye form for debatmøde.

»Tidligere er statsministeren gået fra sit ministermøde hen til pressen. Det er et demokratisk fremskridt, at hun nu først præsenterer det for Folketinget,« siger han.

Spørgetimen vil blive afholdt hver anden tirsdag, hvor statsministeren kan åbne mødet med et fem minutters oplæg. Herefter kan partiledere uden for regeringen stille spørgsmål.

Spørgsmålet skal stilles på to minutter, og statsministeren har tilsvarende tid til at svare. Partilederen for to gange et minut til at stille spørgsmål, og Helle Thorning-Schmidt får samme antal minutter til at svare. Statsministeren kan afvise at svare på et spørgsmål, og her er det op til Folketingets formand at afgøre, om partilederen får et ekstra spørgsmål.

Mogens Lykketoft forventer, at der vil være mange medlemmer til stede i Folketingssalen.

»Og så håber jeg, at de seks partiledere, som skal optræde, vil gøre en ekstra anstrengelse for at gøre politik interessant ved at trække hovedlinjer op og skabe større interesser for, det vi laver inde i Folketinget. Også i lyset af, at der er kommet en større medieinteresse for, hvad der foregår i Folketinget,« siger Mogens Lykketoft.

Formen på det nye debatmøde minder meget om modellen i Storbritannien. Her udtrykker politikere ofte sig med buhråb under de ophedede diskussioner. Det kommer vi ikke til at se i Folketinget, lover Mogens Lykketoft.

»Det har vi et reglement om, at man ikke må. Men man kan udtrykke sig på mange måder; med sit ansigtsudtryk, med latter, håndbevægelser, ryste på hovedet, nikke anerkendende. Alt det er tilladt. Men jeg tror, at den store forskel fra andre debatter er, at der vil være mange medlemmer til stede,« siger han.

Spørgetimen er ikke blevet indført uden brok fra de forskellige partier.

»Vi har diskuteret det i fire år, hvor det har været svært at få skiftende statsministre og oppositionspartier til at blive enige om formen. Det er rigtig, at nogle er mindre tilfredse end andre, især de Konservative, som ikke synes, at Venstre skal have ekstra taletid, mens Liberal Alliance er utilfreds med, at spørgerunderne er begrænset til partiledere,« siger Mogens Lykketoft.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip