Lykketoft: Sharon har domineret israelsk historie

Den tidligere israelske premierminister Ariel Sharon, der efter otte år i koma døde lørdag, satte et omfattende og markant præg på israelsk historie.

Sådan lyder vurderingen fra formand for Folketinget og tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

- Han var en meget dominerende skikkelse - både militært og politisk i hele Israels historie og en meget kraftfuld og effektiv, men også brutal leder. Han var en karismatisk nationalistisk politiker, siger Mogens Lykketoft.

- Han har haft en rolle i stort set alle Israels krige og har været en ledende ideologisk politisk kraft i bosætter-bevægelsen i de områder, som Israel besatte i 1967 på Vestbredden.

Mogens Lykketoft mener, at Ariel Sharon, da han var på toppen, ikke formåede at sætte gang i fredsprocessen i Mellemøsten, som mange håbede han ville, da han blev premierminister i 2001.

- Han marginaliserede, omringede og internerede Arafat i stedet for at forhandle med ham, siger Mogens Lykketoft.

- Det vakte opmærksomhed, da jeg som udenrigsminister kommenterede hans udnævnelse som premierminister med bekymring for, hvad det ville betyde for freden i regionen med den fortid og holdninger, han havde.

Ariel Sharon var premierminister fra 2001 til 2006. Tidligere har han været både udenrigsminister og forsvarsminister.

Den tidligere premierminister blev ramt af en kraftig hjerneblødning midt under en valgkamp i 2006, da han var på vej til at blive genvalgt. Efter otte år i koma døde Sharon lørdag.

/ritzau/

Dagens Gossip