Lykketoft spejder efter kvinde som Ban Ki-moons afløser

Ved udgangen af 2016 stopper sydkoreaneren Ban Ki-moon som FN's generalsekretær efter sin anden og sidste periode på posten, og den niende i rækken skal vælges.

Hidtil har kun mænd haft den magtfulde post, men tiden er moden til, at en kvinde bliver FN's generalsekretær.

Det mener Mogens Lykketoft, som fra midten af september og et år frem skal være formand for FN's Generalforsamling.

- Der er mange, der mener, at tiden er inde til, at en kvinde får posten. Og det er bestemt heller ikke en tanke, som er fremmed for mig. Men det er ikke mig, der kommer til at bestemme det.

- Medlemslandene kommer til at stemme en person ind, men der en meget stærk strømning i alle dele af medlemskredsen, altså i alle regionerne, at nu må tiden være inde til den første kvinde på den post, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

Lykketoft vil dog hverken smide potentielle kandidater eller nationalitet på bordet om emnet endnu.

Siden 1981 har Mogens Lykketoft været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Det kommende år er han på orlov for at varetage jobbet som formand for FN's Generalforsamling i New York.

I den forbindelse kommer han også til at arbejde tæt sammen med Ban Ki-moon, som har været FN's generalsekretær siden 2007.

Det var tilbage i marts 2013, at den daværende socialdemokratisk ledede regering bragte Lykketoft i spil til FN-jobbet.

Siden blev han valgt til kandidat for de vestlige lande, inden han i juni i år formelt blev valgt af de 193 lande i FN's Generalforsamling.

Bekæmpelse af fattigdom og ulighed i verden samt en bindende aftale ved det kommende klimatopmøde COP21 i Paris i slutningen af året kommer til at præge Lykketofts tid i FN.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip