Lykketoft taler i Stortinget: Går i Churchills fodspor

For første gang siden 1948 får en udenlandsk politiker lov at indtage talerstolen i det norske Storting.

Og den ære tilfalder formanden for det danske folketing, Mogens Lykketoft (S). Det skriver Kristeligt Dagblad lørdag.

Den sidste udlænding, der talte i Stortinget, var selveste Winston Churchill, der besøgte Norge efter Anden Verdenskrigs afslutning.

Den 15. maj 2014 går Mogens Lykketoft i fodsporene på den tidligere britiske premierminister, og anledningen er 200-året for den norske løsrivelse fra Danmark og demokratiske grundlov, Eidsvoll-erklæringen.

- Det er en stor ære for mit embede at være inviteret til at tale i Stortinget som den første udlænding siden Churchill. Det er en flot norsk gestus til samhørighed med Danmark, siger Mogens Lykketoft til Kristeligt Dagblad.

Når vi om få dage træder ind i 2014, begynder et vigtigt jubilæumsår for den norske nation.

Allerede 13. og 14. januar begynder markeringen med en særudstilling på Norsk Folkemuseum og et historisk cruise til Kiel i Tyskland, hvor den fredsaftale blev indgået, som kostede Danmark herredømmet over Norge.

I Danmark arrangerer Folkeuniversitetet og Dansk Folkeoplysnings samråd en lang række arrangementer landet over, som skal oplyse befolkningen om 1814.

For Mogens Lykketoft har det været vigtigt at få markeringen af 200-året på dagsordenen.

- Hvis man bare ser på det rent geopolitiske i forhold til Danmarks historie, er tabet af Norge et af sørgeligste danske momenter, men vi kan fejre, at en dansk prins, den senere konge Christian 8., i nogle måneder var valgt konge af Norge og bragte forfatningen til vedtagelse.

- Derudover kan vi fejre, at familieskabet til Norge ikke har lidt skade trods adskillelsen. Og det er værd at fejre, hvor mange skikkelser i vores historie, der er fælles gods - fra Tordenskiold til Holberg, siger Mogens Lykketoft.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip