Lykketoft: Vækst frem for sparekniv

Folketingets formand opfordrer den danske regering og regeringerne i vores nabolande til at fokusere mere på vækst frem for besparelser, både i forhold til egne økonomier og i forhold til økonomierne i de gældsplagede lande i Sydeuropa.

»Jeg mener dybest set, at Nordeuropa, som Danmark er en del af, er blandt de lande, der trods alt er mindst ramt af verdenskrisen og eurokrisen, har mulighed for at sætte mere gang i vores egen økonomi. Men vi skal løfte noget af det stramme greb omkring de sydeuropæiske lande,« siger Mogens Lykketoft til TV 2 News.

Han mener, at det er i vores egen interesse at give sydeuropæerne friere tøjler til at løse deres økonomiske udfordringer.

»Det er os, der hænger på det, hvis landene i Sydeuropa bliver nødt til at nedskrive valuta. Så kommer vi til at betale,« siger den forhenværende udenrigsminister og S-formand.

Opfordringen kommer i kølvandet på regeringens nedskrivning af den forventede BNP-vækst i 2013 til 0,5 procent. Også de økonomiske vismænd har kritiseret regeringen for at skabe for lidt vækst, og Mogens Lykketofts udmelding bliver mødt med glæde hos Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen (Ø).

»Det er fint, at Lykketoft understøtter, at man skal gøre noget for at skabe beskæftigelse. Det svarer jo til valgkampen, hvor man diskuterede, om vi skulle arbejde eller spare os ud af krisen. Her var meldingen fra Socialdemokraterne og SF klar, nemlig at vi skulle sætte gang i beskæftigelsen,« siger Frank Aaen til TV 2 News.

Fra vismændene lyder der også en opfordring til regeringen om at føre en mindre stram finanspolitik.

»Det er uheldigt, at den samlede finanspolitik bidrager negativt til væksten,« sagde overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen i forbindelse med fremlæggelsen af den seneste vismandsrapport tidligere på ugen.

Dagens Gossip