Lykketofts plan: Partiernes pengemænd skal frem i lyset

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), vil have mere gennemsigtighed omkring de økonomiske donationer til landets partier, og derfor præsenterer han nu en række forslag til nye partistøtteregler, skriver Berlingske.

Lykketoft har undersøgt reglerne i andre lande og drøftet partistøtte med gruppeformænd på Christiansborg. Han vil først og fremmest ændre reglen om, at partierne kun skal oplyse navne på sponsorer, der donerer mere end 20.000 kroner.

- Hvis der skal være gennemsigtighed, kan man ikke have en beløbsgrænse på 20.000 kroner, siger Mogens Lykketoft til Berlingske.

- Den skal være meget lavere og på maksimalt et par tusinde kroner, så det begynder at ligne et kontingent. Og hele beløbet skal frem i lyset. Når man kigger rundt i verden, svarer det til, hvad man allerede har en del steder, tilføjer han.

Mogens Lykketoft er bekymret for, at den stigende partistøtte i Danmark kan ende med, at private donorer med stærk økonomi køber sig til politisk indflydelse, skriver avisen.

Folketingets formand foreslår derfor, at al støtte fra private bliver modregnet i den offentlige støtte. Får et parti for eksempel 10.000 kroner fra en privatperson, får de 10.000 kroner mindre i offentlig støtte.

Lykketoft vil desuden hæve den offentlige støtte, så afhængigheden af penge fra private mindskes. Den offentlige støtte ligger i øjeblikket på cirka 100 millioner kroner årligt.

- I dag giver man omkring 30 kroner per stemmeberettiget dansker fordelt på partierne. Hvis man laver fuld modregning for den private partistøtte, skal man nok løfte det til omkring 45 kroner for at holde det neutralt for partierne, siger Lykketoft til Berlingske.

- Men hvis man skal stille partierne lige så godt som i Sverige og Norge, skal man løfte det til 90 kroner. Jeg synes, man over en årrække bør løfte det til noget mere, end det tal som sikrer neutralitet, tilføjer den tidligere udenrigs- og finansminister.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip