Lykønskningerne strømmer ind til Merkel fra hele Europa

Frankrigs præsident, Francois Hollande, var ifølge nyhedsbureauet AFP den første udenlandske statsleder til at lykønske kansleren i et telefonopkald.

Under samtalen udtrykte de to statsledere »deres velvilje i forhold til at fortsætte deres tætte samarbejde for at imødegå det europæiske projekts udfordringer,« oplyste det franske præsidentkontor i en skriftlig udtalelse.

Francois Hollande inviterede desuden Angela Merkel til at komme til Paris, når hun er færdig med at danne regering.

Angela Merkels kristendemokratiske parti CDU fik i den foreløbige valgopgørelse søndag nat 41,5 procent af stemmerne, da optællingerne var færdige i alle landets 299 valgkredse.

CDUs tidligere koalitionspartner FDP fik ifølge den første optælling 4,8 procent af stemmerne og vil derfor for første gang i over 50 år ikke være repræsenteret i Forbundsdagen. Derfor må CDU til at lede efter en ny regeringspartner.

Da Angela Merkels parti ifølge opgørelsen ikke opnår absolut flertal, ventes det, at kansleren kan være nødt til at vende sig til tanken om at finde en koalitionspartner i det socialdemokratiske parti SPD, der fik 25,7 procent af stemmerne.

Den britiske premierminister brugte det sociale medie Twitter til at lykønske kansleren med valgsejren.

»Mange lykønskninger til Angela Merkel. Jeg ser frem til fortsat at arbejde tæt sammen med hende,« skrev han.

Også fra Belgien lød der lykønskninger til kansleren, mens Italiens premierminister, Enrico Letta, ifølge AFP kaldte resultatet »brillant« for Angela Merkel. Premierministeren påpegede samtidig valgresultatets betydning for EU.

»Hvis det første resultat bekræfter, at anti-euro-partiet ikke er repræsenteret i parlamentet, så vil det være et godt resultat for den europæiske union,« sagde Enrico Letta med henvisning til partiet AfD, der med 4,7 procent af stemmerne ikke nåede over spærregrænsen i den foreløbige opgørelse søndag.

EU-præsident Herman Van Rompuy udtrykte tillid til, at Angela Merkel fortsat vil arbejde for den europæiske sag.

»Jeg har tillid til, at Tyskland og dets nye regering vil fortsætte sit engagement og bidrag til konstruktionen af et fredeligt og fremgangsrigt Europa til udbytte for alle dets borgere,« lød det ifølge AFP i en erklæring fra Herman Van Rompuy.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip