Lysten til at starte egen virksomhed daler

Ugen begynder med endnu en dårlig nyhed for dansk økonomi og beskæftigelse: I første kvartal i år blev der oprettet endnu færre nye virksomheder end i det historisk sløve 2012, som var elendigt for iværksætteriet.

I de tre første måneder af 2013 blev der etableret 4.395 nye virksomheder, viser tal fra analysevirksomheden Experian. Det er et fald på 6,7 procent i forhold til sidste år.

Det lave antal nyetableringer går ud over beskæftigelsen. Når konkursomfanget i 2013 samtidig er højt, bliver samfundets potentielle vækstlag tyndere.

- Lysten til at sætte noget i gang er markant dalet - faktisk når vi et nyt lavpunkt, lavere end samme periode i 2010, der jo ellers var et af de vanskeligste år for Danmark i nyere tid, siger René Ostenfeld, Senior Business Advisor i Experian.

Ifølge Experians tal blev der i årene før finanskrisen i gennemsnit etableret mellem 25.000 og 30.000 nye virksomheder hvert år. Det tal faldt dramatisk i 2009, men har ikke rigtig rettet sig op siden.

Tværtimod var 2012 med blot 17.700 nyetableringer det dårligste iværksætter-år siden 2003.

Finans- og gældskrisen er gået i blodet på en stor del af erhvervslivet, som har en meget forsigtig og realistisk bedømmelse af markedet, siger Bo Sandberg, erhvervsøkonomisk chef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

- Derfor er man også tilbageholdende med iværksætteriet, der er sat 10 år tilbage. Det koster vækst og arbejdspladser. For det er ikke mindst i de nystartede små og mellemstore virksomheder, den væsentligste kilde til øget beskæftigelse ligger, siger han.

Ifølge EU-Kommissionen skaber nyetablerede virksomheder tilsammen over fire millioner nye arbejdspladser i Europa hvert år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip