Lysten til at starte egen virksomhed daler

Ugen begynder med endnu en dårlig nyhed for dansk økonomi og beskæftigelse: I første kvartal i år blev der oprettet endnu færre nye virksomheder end i det historisk sløve 2012, som var elendigt for iværksætteriet.

I de tre første måneder af 2013 blev der etableret 4.395 nye virksomheder, viser tal fra analysevirksomheden Experian. Det er et fald på 6,7 procent i forhold til sidste år.

Det lave antal nyetableringer går ud over beskæftigelsen. Når konkursomfanget i 2013 samtidig er højt, bliver samfundets potentielle vækstlag tyndere.

- Lysten til at sætte noget i gang er markant dalet - faktisk når vi et nyt lavpunkt, lavere end samme periode i 2010, der jo ellers var et af de vanskeligste år for Danmark i nyere tid, siger René Ostenfeld, Senior Business Advisor i Experian.

Ifølge Experians tal blev der i årene før finanskrisen i gennemsnit etableret mellem 25.000 og 30.000 nye virksomheder hvert år. Det tal faldt dramatisk i 2009, men har ikke rigtig rettet sig op siden.

Tværtimod var 2012 med blot 17.700 nyetableringer det dårligste iværksætter-år siden 2003.

Finans- og gældskrisen er gået i blodet på en stor del af erhvervslivet, som har en meget forsigtig og realistisk bedømmelse af markedet, siger Bo Sandberg, erhvervsøkonomisk chef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

- Derfor er man også tilbageholdende med iværksætteriet, der er sat 10 år tilbage. Det koster vækst og arbejdspladser. For det er ikke mindst i de nystartede små og mellemstore virksomheder, den væsentligste kilde til øget beskæftigelse ligger, siger han.

Ifølge EU-Kommissionen skaber nyetablerede virksomheder tilsammen over fire millioner nye arbejdspladser i Europa hvert år.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip