Måling: Afstemning om EU-medlemskab splitter danskerne

Danskerne har flere gange sagt nej tak til mere EU. Men vi er ikke klar til helt at træde ud af EU ved en folkeafstemning, som den briterne holder torsdag i denne uge.

Det viser en ny meningsmåling som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Målingen kommer samtidig med, at Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har krævet en folkeafstemning om Danmarks fremtidige medlemskab, hvis briterne forlader EU.

Ifølge målingen har Thulesen Dahl opbakning til sit krav fra 40,7 procent af danskerne. Men 45,6 procent siger nej til spørgsmålet om, hvorvidt de ønsker en dansk folkeafstemning, hvis briterne forlader EU.

Dermed er danskerne splittede i to næsten lige store grupper på spørgsmålet.

Til gengæld stiger EU-opbakningen, hvis man spørger danskerne, om de ønsker at blive i EU, selvom briterne træder ud.

Her siger hele 59,8 procent, at Danmark bør blive, selvom briterne forlader EU. Kun 22,4 procent af danskerne er klar til at følge briterne ud, hvis det fredag står klart, at afstemningen i Storbritannien er endt med såkaldt brexit. 17,8 procent er i tvivl.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger til Jyllands-Posten, at et britisk exit kan skabe en løsere tilknytning mellem landet og EU.

- Der kan komme en vigtig hybrid ud af det. Så vil jeg have en folkeafstemning til at afklare, om Danmark ønsker sådan en løsning, siger Thulesen Dahl til Jyllands-Posten.

Regeringspartiet Venstre kan til gengæld overhovedet ikke se nogen grund til, at de danske vælgere skal til folkeafstemning. Det fastslår EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V).

- Dansk Folkeparti er ved at skabe en panikstemning. Hvis briterne forlader EU, vil det selvfølgelig have betydning for Danmark og resten af EU, men det vil jo altså først og fremmest have betydning for briterne, siger Jan E. Jørgensen.

Også Liberal Alliance - der ellers regnes blandt de EU-skeptiske partier på Christiansborg - håber, at briterne bliver.

LA's EU-ordfører Christina Egelund mener, at Storbritannien bør blive i EU af hensyn til europæisk sikkerhed og fordi, de betingelser for fortsat medlemskab, briterne har forhandlet sig til, vil være en fordel for Danmark, mener hun.

- Folkeafstemningen i Storbritannien er om to dage. Skulle det føre til den hypotese, som Kristian Thulesen Dahl leger med, en ny platform, så må vi jo se på den, når vi kender den.

- Indtil da er det rigtige sted for Danmark at være i det europæiske samarbejde, siger Christina Egelund.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip