Måling: Alternativet og S skaber dødt løb mellem blokkene

Skrevet af admin

06/06/2015

Mest læste i dag

De seneste dages meningsmålinger har tegnet et billede af en kommende valggyser, og den seneste opgørelse, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, peger i samme retning.

Her får partierne bag den siddende regering opbakning fra 50,1 procent, mens oppositionen mønstrer 49,7 procent. Omsættes dette til et valgresultat vil det give 88 røde mandater og 87 blå.

Derudover skal der fordeles to mandater på Færøerne og to på Grønland.

Billedet i den nye måling flugter med styrkeforholdet fra fire andre toneangivende institutter, som sammen med Voxmeter bidrager til Ritzau Index.

Her viser gennemsnittet af fem målinger, som er afsluttet den 2. og 3. juni, at rød blok står til 49,6 procent og blå blok til 50,4.

Det er et ganske anderledes billede, end da valget blev udskrevet den 27. maj. Her viste Voxmeters måling 47,4 procent til rød blok og 52,6 procent til blå blok.

I forhold til dengang er det Socialdemokraterne og Alternativet, der har skabt fremgang for koalitionen bag Helle Thorning-Schmidts regering.

Statsministerpartiet er vokset to procentpoint og er med 27,1 procent suverænt det største parti i den nye måling.

Venstre er derimod gået tilbage fra 22,5 procent ved valgudskrivelsen til nu 20,2 procent. Også Dansk Folkeparti ligger med 17,0 procent lavere end ved valgkampens start, hvor Voxmeter målte partiet til 18,3 procent.

Da statsministeren annoncerede valget lå Alternativet med 1,5 procent hos Voxmeter til slet ikke at komme i Folketinget, men i den nye måling får partiet 3,6 procent, som vil give seks mandater, hvis det bliver facit ved valget.

Blandt de øvrige partier er De Radikale, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten alle gået tilbage siden valgudskrivelsen i størrelsesordnen 0,3-0,6 procentpoint.

Konservative og Kristendemokraterne er derimod kravlet frem med henholdsvis 0,8 og 0,3 procentpoint. Sidstnævnte ligger dog med 0,8 procent af stemmerne fortsat under spærregrænsen i den nye måling.

Voxmeters måling er foretaget blandt 1024 repræsentativt udvalgte personer over 18 år i perioden fra den 3. til den 5. juni.

/ritzau/