Måling: Enhedslisten kvaser Folkebevægelsen

Det viser en måling A&B Analyse har lavet for netavisen Altinget.dk op til Enhedslistens årsmøde, som begynder St. Bededag. Her skal partiet tage stilling til, om det skal stille op til Europa-Parlamentsvalget. Det har Enhedslisten aldrig gjort før, men har i stedet bakket op om at støtte Folkebevægelsen mod EU.

Målingen viser, at næsten otte procent af vælgerne vil stemme på Enhedslisten ved et valg nu til Europa-Parlamentet. Det vil være nok til et mandat, som kræver omkring syv procent. Til gengæld vil Folkebevægelsen kun få godt tre procent. Det er markant lavere end de 7,2 procent, partiet fik ved Europa-Parlamentsvalget i 2009 og vil ikke være nok til et mandat. For at begge partier skal få et mandat, skal de tilsammen opnå mindst 14 procent af stemmerne.

Umiddelbart vil muligheden for at sætte kryds ved Enhedslisten på stemmesedlen gå ud over Folkebevægelsen, vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

»Der er en klar risiko for, at det vil svække Folkebevægelsen. Dels fordi en del af deres vælgere hellere vil have Enhedslisten, men også fordi en del af de mere borgerlige vælgere, vil fravælge Folkebevægelsen, hvis de indgår valgforbund med Enhedslisten,« siger Rune Stubager til netavisen Altinget.dk.

Enhedslistens bagland viste sig ved den vejledende urafstemning at være delt i spørgsmålet. En af de fremtrædende modstandere af, at Enhedslisten skal stille selvstændigt op, er folketingsmedlem Henning Hyllested. Han mener, målingen bekræfter hans værste frygt.

»Bliver den måling valgresultatet, så tror jeg, det vil være med til at lægge Folkebevægelsen i graven. Opnår Folkebevægelsen ikke et mandat til Europa-Parlamentet, så tror jeg ikke man overlever særlig længe,« siger Henning Hyllested til Altinget.dk.

Folketingsgruppens formand, Per Clausen, er varm fortaler af, at Enhedslisten skal stille op. Men målingen er skuffende, siger han.

»Det er da trist og lidt skuffende. Men det er også et klart signal om, at vi har en meget hård opgave foran os - hvad enten vi skal kæmpe for to mandater, hvis Enhedslisten også opstiller, eller bare et til Folkebevægelsen,« siger Per Clausen til Altinget.dk.

Han er dog sikker på, at Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten kan få et bedre valg, end målingen tilsiger - og dermed styrke EU-modstanden.

På lørdag tager Enhedslistens årsmøde endelig stilling til, om partiet skal være at finde på valgsedlen til Europa-Parlamentsvalg.

Dagens Gossip