Måling: Flygtningekrisen har ikke flyttet vælgerne

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen 28. juni i år dannede sin smalle V-regering med kun 34 mandater, forventede flere iagttagere, at regeringens liv ville blive turbulent og kort.

Men efter knap fem måneder står både Venstre og blå blok fortsat på omtrent det samme niveau som ved valget - og styrkeforholdet mellem blokkene har ikke rykket sig. Det viser en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

I forhold til valgresultatet står blå og rød blok i den nye måling præcis samme sted som ved valget: Blå blok får estimeret 90 mandater, mens rød blok får 85.

Udsvingene i målingen ligger samtidig inden for den statistiske usikkerhed, så der er reelt tale om et uændret styrkeforhold.

Regeringspartiet Venstre står i målingen til at få 19,0 procent af stemmerne mod 19,5 procent ved valget. Begge de to tal er dog elendige for Venstre, som under Anders Fogh kunne trække helt op omkring 30 procent af stemmerne.

Men efter et svært efterår, hvor flygtningekrisen satte alt på den anden ende, den første svære finanslov skulle indgås, og nu tidligere forsvarsminister Carl Holst genoplivede V-toppens værste troværdighedsmareridt, er der grund til at glæde sig for Lars Løkke.

I Voxmeters måling står S fortsat til at blive Folketingets største parti med 26,2 procent af stemmerne, mens DF fortsat er det største parti i blå blok med 22,0 procent af stemmerne.

Ingen af de to partier har dog for alvor vundet vælgere i løbet af efteråret, selvom regeringen flere gange er blevet "overhalet af virkeligheden", som Lars Løkke selv har formuleret det.

Regeringen så blandt andet passivt til, mens Rigspolitiet besluttede at lade flygtninge gå på de danske motorveje. Der kom også skiftende meldinger om, hvorvidt Danmark skulle tage nul, 100 eller 1000 flygtninge som bidrag til EU's omfordeling af flygtninge.

Og senest er det kommet frem, at regeringen nu forventer 25.000 flygtninge næste år mod hidtil 15.000. Dermed står det klart, at Løkke ikke har kunnet indfri sit valgløfte om en "straksopbremsning" på området.

Ingen af delene har dog ændret styrkeforholdet mellem Christiansborgs tre største partier. Og nu tyder meget på, at regeringen får indgået en - i hvert fald midlertidig - borgfred med DF og S om flygtningepolitikken.

Regeringen har indsamlet 34 stramninger på området, der er så kontante, at DF i den seneste forhandlingsrunde kun har kunnet finde på to ekstra stramninger, man kunne tænke sig indført som del af den aftale, der ventes at falde på plads i de kommende dage.

Og alt tyder på, at Socialdemokraterne går med, selvom der er tale om en i dansk sammenhæng historisk hård kurs over for asylansøgere.

Dermed vil Mette Frederiksen (S) kunne lukke af for kritik for at være for lempelig, men hun vil samtidig bære en del af ansvaret, hvis stramningerne ikke viser sig at virke efter hensigten.

Med aftalen om finansloven har Venstre-regeringen vist, den kan samle alle partier i blå blok bag sig, når det gælder. Men den afgørende test af V-regeringens levedygtighed ventes først at komme, når forhandlingerne om en kommende skattereform år i gang.

Det sker i begyndelsen af det nye år.

/ritzau/

Dagens Gossip