Måling: Kontroversielt højrefløjsparti er Sveriges største

For første gang nogensinde er Sverigedemokraterna det største parti i en svensk meningsmåling.

Hele 25,2 procent af vælgerne peger på det indvandringskritiske parti i målingen, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Metro.

De næststørste partier, Socialdemokraterna og Moderaterna, står til henholdsvis 23,4 og 21,0 procent af stemmerne.

Sören Holmberg, professor i statskundskab ved universitetet i Göteborg, taber dog ikke kæben over målingen.

- Det her er ikke en kæmpe overraskelse. Vi har længe set den her tendens med, at Sverigedemokraterna er på vej frem. Og årsagen er ganske enkel, siger Sören Holmberg til Metro.

Han peger blandt andet på, at flygtninge- og indvandrerspørgsmål samt kriminalitet fylder meget i debatten - emner, hvor Sverigedemokraterna står stærkt.

Politilog Andreas Johansson Heinö, der er tilknyttet den liberale tænketank Timbro, betoner dog, at YouGovs målinger er svære at drage nogen endelig konklusion ud fra.

- Det, der er en tendens til, er, at Sverigedemokraterna generelt ligger højere (hos YouGov, red.) end i andre målinger. Det er et mønster, man kan se. Det siger i sig selv ikke noget om, hvorvidt de har mere ret eller er forkert på den, men det er anderledes hos YouGov, siger Andreas Johansson Heinö til Aftonbladets hjemmeside.

Målingen er foretaget på internettet og baserer sig på svar fra i alt 1527 personer i et såkaldt selvrekrutterende panel. Den metode er tidligere blevet kritiseret.

I Svensk väljeropinion, der samler de fem største meningsmålingsinstitutter i Sverige, lå Sverigedemokraterna til 16,4 procent i juni, men 22,1 procent hos YouGov, skriver nyhedsbureauet TT.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip