Måling sender Elbæk ind og rød blok over 48 procent

Afstanden mellem rød og blå blok snævrer ind, og Alternativet kan være på vej i Folketinget. Det er i hvert fald det billede, der tegnes i en meningsmåling fra Wilke, som Jyllands-Posten offentliggør onsdag.

Målingen er opsigtsvækkende, fordi den peger i en noget anden retning end de seneste målinger fra andre institutter, der har vist et temmelig solidt blåt flertal.

Ritzau Index, der er et vægtet gennemsnit af de seneste målinger fra fem institutter, viser således kun 46,9 procent til rød blok.

Målingen fra Wilke er foretaget som en blanding af internet- og telefoninterviews, og den viser en opbakning på 2,7 procent til tidligere kulturminister Uffe Elbæks parti, Alternativet.

Dermed ville Alternativet komme i Folketinget, hvis målingens resultat bliver til virkelighed, også når der tages højde for den statistiske usikkerhed, der er på 0,57 procent for de mindste partier i målingen.

- Selvfølgelig er det dejligt med så god en måling, men vi tager alle de her forskellige tal med et stort gran salt, siger Uffe Elbæk til Jyllands-Posten.

Han peger på, at Alternativet i de fleste målinger ligger omkring 1,7 procent, hvilket han betragter som et godt afsæt for den kommende valgkamp. Voxmeter, som foretager meningsmålinger for Ritzau, har aldrig målt partiet til at komme ind.

I og med at Alternativet har tænkt sig at stille sine mandater bag statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) får partiets fremgang også konsekvenser for målingens billede af hele magtfordelingen mellem blokkene.

Wilke spår de partier, der bakker op om den nuværende regering, 84 mandater, hvilket svarer til 48,2 procent af stemmerne, når der tages højde for det stemmespild, som Kristendemokraterne skaber.

Blå blok står ifølge målingen til 91 mandater, svarende til 51,8 procent. Altså er der stadig flertal blandt de partier, der peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men blå bloks forspring er ifølge Jyllands-Posten det mindste Wilke har målt i 2015.

/ritzau/

Dagens Gossip