Måling: SF får luft til spærregrænsen

Skrevet af admin

09/03/2014

Dagens topnyheder

For en måned siden var det uklart, hvem der skulle lede SF. Partiet var netop snublet ud af regeringen, og Annette Vilhelmsen havde meddelt sin afgang som formand efter et voldsomt internt opgør om det delvise salg af Dong til Goldman Sachs.

Dengang viste en meningsmåling, som Voxmeter foretog for Ritzau, at SF blot havde opbakning fra 2,4 procent af vælgerne og dermed lå faretruende tæt på spærregrænsen.

I en ny meningsmåling, som Voxmeter i denne uge har foretaget for Ritzau, kravler SF op på 4,7 procent af stemmerne. Dermed får partiet igen lidt luft til spærregrænsen.

Målingen er indsamlet efter SF's ekstraordinære landsmøde i sidste weekend, hvor Pia Olsen Dyhr for første gang mødte SF-baglandet som formand.

Resultatet giver Pia Olsen Dyhr lidt tiltrængt arbejdsro, vurderer Hans Mortensen, der er politisk journalist på Weekendavisen og forfatter til en bog om SF.

- Det tyder på, at partiets frie fald er stoppet, og det er vel det bedste, Pia Olsen Dyhr kunne opnå i første runde. Det giver hende ro til at finde en politisk platform og begynde at genrejse partiet, siger Hans Mortensen.

Ved valget i 2011 fik SF dog 9,2 procent af stemmerne, og partiet er dermed i dag næsten halveret i målingen i forhold til valgresultatet.

- Der er meget lang vej tilbage til noget, der minder om valgresultatet, og det drømmer man heller ikke om på nuværende tidspunkt. I første omgang skal partiet bare stabiliseres på dette niveau, siger Hans Mortensen.

Han mener, at Pia Olsen Dyhr indtil nu har gjort det rigtige ved at lægge afstand til blandt andet reformerne af dagpenge og kontanthjælp uden at fortryde hele regeringsprojektet.

- På landsmødet kom man langt med at rejse gejsten internt. Nu skal hun udadtil få tegnet, hvilket parti SF egentlig er. Det har vælgerne haft svært ved at se, mens SF var i regering, siger Hans Mortensen.

I meningsmålingen står den borgerlige fløj fortsat til at få et klart flertal med 97 mandater, mens den røde blok står til 78 pladser i Folketinget.

Størst er Venstre, som ville få 27,7 procent af stemmerne ved et valg, mens Socialdemokraterne ville opnå en tilslutning på 19,2 procent.

Socialdemokraterne må samtidig se deres position som Folketingets næststørste parti truet af Dansk Folkeparti, der efter markant fremgang under Kristian Thulesen Dahl nu står til 18,4 procent af stemmerne.

Den maksimale usikkerhed i målingen er 2,7 procentpoint.

/ritzau/