Mad og mursten driver jobvæksten

Forbrugerne spiste og byggede sig til fremgang i beskæftigelsen i årets andet kvartal. Det viser en analyse fra Dansk Erhverv.

Derimod kunne danskernes forbrug ikke forhindre en tilbagegang i beskæftigelse i supermarkeder, varehuse, teleselskaber og banker.

- Tre af de fem brancher, hvor der kommer flest nye job, er inden for byggeriet. Væksten skyldes ikke længere kun store offentlige anlægsprojekter, men i lige så høj grad private renoveringer.

- Det er sket i takt med, at boligmarkedet er kommet op i gear, siger økonom Mira Lie Nielsen, Dansk Erhverv i en skriftlig kommentar.

Restauranter og byggevirksomheder alene gav arbejde til 1287 flere fuldtidsbeskæftigede i andet kvartal i år sammenlignet med første kvartal.

På samme tid måtte supermarkeder, varehuse, televirksomheder og banker skille sig af med 651 fuldtidsbeskæftigede.

Alt i alt gav andet kvartal 6245 flere fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere end i første kvartal.

Udviklingen vidner om, at økonomien fortsat er i fremgang, selv om væksten sker langsommere end før.

Mira Lie Nielsen siger, at restaurationslivet går godt, fordi 2015 har været et godt turistår. Hun peger også på, at mange danske forbrugere, ikke mindst i hovedstaden, ændrer livsstil og går mere ud og spiser end tidligere.

For udviklingen i byggeriet har det betydning, at salget af ejendomme er i vækst. Flere ejendomshandler er ensbetydende med større byggeaktivitet i forbindelse med renovering og ombygning af ejendomme.

Fremgangen er tydeligst i københavnsområdet, fortæller Mira Lie Nielsen.

- Hovedstaden tegner sig for 40 procent af bruttonationalproduktet. Hovedstadsregionen er trækdyr i dansk økonomi, og det er også den eneste region, som i dag klarer sig bedre end før den økonomiske krise satte ind i 2008, siger Mira Lie Nielsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip