To mænd finder Danmarks største flintøkse ved tørlagt sø

Skrevet af admin

25/04/2016

Dagens topnyheder

Viborg Museum har netop fået indleveret to flintøkser fra yngre stenalder. Og det er ikke hvilke som helst flintøkser, fortæller Mikkel Kieldsen, der er arkæolog og museumsinspektør på Viborg Museum.

- Det helt særlige ved de to flintøkser er, at der aldrig før er fundet så store økser af denne type i Danmark, siger han.

Den største af økserne er med sin længde på 50,5 centimeter den største flintøkse, der nogensinde er fundet i Danmark.

Økserne er formentlig blevet lagt ned i mosen som offergaver i begyndelsen af yngre stenalder omkring 3800-3500 f.Kr., vurderer museumsinspektøren.

- For det første er de fundet i en mose, og det er ikke naturligt, at økser havner der. For det andet har sådan nogle store økser ikke været praktisk anvendelige i forhold til, hvor smalle de er. Hvis man forsøgte at hugge dem i et træ, ville de knække ret hurtigt, siger Mikkel Kieldsen.

- Flint er et besværligt materiale at arbejde med lidt ligesom glas. Fra moderne forsøg ved vi, at det tager mange hundrede timer at slibe så stor en økse til det resultat, vi kan se her, siger han.

Det var to lokale mænd, der gjorde fundet en aften i sidste uge, da mændene var i færd med at etablere et nyt dræn på en ejendom ved landsbyen Kobberup.

Flintøkserne blev fundet i et tidligere moseområde ved den i dag drænede Tastum Sø sydøst for Skive.

Ifølge museumsinspektør Mikkel Kieldsen er økserne danefæ og skal således til vurdering på Nationalmuseet.

De er dog de næste tre uger udstillet på Viborg Museum.

/ritzau/