To mænd frifundet for tyveri af skulpturer

Det kunne godt betale sig for to mænd på 32 og 35 år at anke en dom for tyveri af to skulpturer i Silkeborg.

I Vestre Landsret blev de torsdag frifundet for tyveriet, men blev til gengæld sammen med en tredje mand på 20 år dømt for hæleri, skriver Midtjyllands Avis på sin hjemmeside.

En enig domsmandsret fandt det ikke bevist, at de havde stjålet skulpturerne, men dømte dem for hæleri ved at have modtaget de to skulpturer på den 32-åriges lejede værksted i Knudlund, skriver mja.dk.

Natten mellem 13. og 14. januar blev den 164 cm høje kobberstatue "Le Reitre" stjålet fra Kunstcentret Silkeborg Bad.

Skulpturen var lavet af den belgiske kunstner Reinhoud d'Haese, der var tilknyttet Cobra-bevægelsen, som bestod af kunstnere fra Danmark, Belgien og Holland - Cobra er en sammentrækning af Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam.

Kobberstatuen, der havde en værdi af 300.000 kroner, blev skåret op og solgt som skrot.

Samme nat blev en to-tre meter høj bronzestatue "Frihedskæmperen" stjålet fra anlægget ved Åhave Allé i Silkeborg.

Statuen var fremstillet af den danske kunstner Knud Nellemose.

Ifølge Den Store Danske Encyklopædi var han især optaget af motiver fra sportens verden og udførte skulpturer i stort format af boksere, fodboldspillere og atleter.

Under krigen var han med i modstandsgruppen Frit Danmark, og efter krigen fik han flere bestillinger på frihedsmonumenter.

"Frihedskæmperen", der blev stjålet i Silkeborg, var mellem trekvart og en hel million kroner værd. Den blev ligesom "Le Reitre" skåret op efter tyveriet.

Vestre Landsret idømte den 32-årige Sharon Elmkies et års fængsel og nedsatte dermed byrettens straf med otte måneder.

Den 35-årige fik i landsretten nedsat sin straf fra halvandet års fængsel til fængsel i otte måneder, mens den 20-årige fik stadfæstet sin dom på seks måneders fængsel.

/ritzau/

Dagens Gossip