Mænd og sundhedssektoren skal være bedre venner

Skrevet af Marie Milling

19/01/2016

Dagens topnyheder

Mænd går sjældnere til egen læge eller til en psykolog, når de har problemer, og hvis der skal hentes medicin, så er det oftest konen, der tager på apoteket.

I det hele taget, opstår der problemer, hvor mænd møder de primære sundhedstjenester.

De bruger dem både mindre, og de oplever også, at kommunikationen mellem dem og lægerne eller apotekere kunne være bedre.

Læs også: Mange børn er ramt af epidemi, der hærger Danmark lige nu

- Det er et problem, når halvdelen af den danske befolkning får mindre ud af sundhedsvæsenet, end den anden halvdel, siger formand for Selskab for Mænds Helbred, Svend Aage Madsen.

Selskab for Mænd arbejder for at fremme viden om mænds sundhed.

De har for nyligt stået i spidsen for et rundbordsmøde, hvor repræsentanter for de forskellige foreninger for de primære sundhedstjenester var til stede.

Derudover var der også politikere og andre  relevante tilhørere med. 

- Det var et godt møde, og det virker som om, at der er stor interesse i at gøre mødet mellem mænd og sundhedsvæsenet bedre, siger Madsen.

Proavtive tilbud kan være vejen frem
Han forklarer, at et bud på en løsning kunne være, at man lavede nogle mere proaktive tilbud:

- Vi ser for eksempel, at mænd er bedre til at tage til tandlægen, end de er til at tage lægen, og det hænger sammen med, at tandlæger skriver ud og beder dem om at komme ind.

Til spørgsmålet om, hvorvidt det kan passe, at man skal bruge penge på proaktive tilbud rettet mod mænd, svarer han:

- Det argument kommer altid, men jeg synes, man skal huske på, at udover, at mænd betaler halvdelen af gildet, så sørger man jo også for, at sundhedstilbud passer til andre grupper som for eksempel ældre og børn.

I Selskab for Mænds Sundhed har de erfaret, at når sundhedstilbud kommer på en anden måde, så er mænd mere villige til at bruge dem.

Læs også: Fremover er kræft forhåbentlig ikke en dødelig sygdom

Eksempelvis er sundhedstjek på arbejdspladser noget, som mænd reagerer positivt på.

Udover at finde ud af, hvordan man får den mandlige halvdel af befolkningen til at bruge de primære sundhedstjenester, så kigger man også på, hvordan man kan forbedre kommunikationen imellem sundhedspersonale og det maskuline køn.

- Vi er gået i gang med projekter, som skal starte i 2017, hvor vi uddanner sundhedspersonale til at kommunikere bedre med mænd, siger Svend Aage Madsen og fortsætter:

- Vi har erfaret i interviews, at mændene ikke føler sig forstået eller synes kommunikationen generelt er dårlig.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: