Mænd sidder på Folketingets tunge økonomiske udvalg

Halvdelen af Folketingets partier har kvinder som ledere, herunder de to regeringspartier, og siden 1980 er kvindernes andel af folketingsmedlemmer steget fra 30 til næsten 40 procent.

Men ligestillingen på Christiansborg mangler at finde vej ind til det politiske maskinrum: arbejdet i Folketingets mange udvalg, skriver Information.

Der, hvor lovene bliver diskuteret mellem afstemningerne i folketingssalen, følger mænd og kvinder stadig det samme kønsrollemønster som uden for murene. Og det mener FTF, som netop har undersøgt udvalgenes sammensætning, er et problem.

- Vi ser, at de tunge udvalg er tungt besat af mænd, og det er jo der, at mange af de centrale diskussioner føres. Det er der, at pengene uddeles, og man har størst mulighed for at påvirke det danske samfund.

- Så det er ærgerligt, at der ikke er flere kvinder i disse centrale udvalg, siger FTF's formand, Bente Sorgenfrey til Information.

Ifølge FTF's nye undersøgelse består 72 procent af socialudvalget, 66 procent af ligestillingsudvalget og 58 procent af børne- og undervisningsudvalget af kvindelige folketingsmedlemmer.

Kvinder udgør til gengæld 28 procent af skatteudvalget, 28 procent af erhvervs-, vækst- og eksportudvalget og nul procent af finansudvalget - Folketingets økonomisk vigtigste, udvalg.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), kan kun appellere til partierne om at tænke på problemet, når de udpeger medlemmer til udvalgene.

- Som formand har jeg ingen mulighed for at påvirke kønsfordelingen i udvalgene, men helt personligt kan jeg naturligvis godt have et håb om, at vi så vidt muligt har en ligelig kønsmæssig repræsentation i de politiske organer, siger Mogens Lykketoft til Information.

/ritzau/

Dagens Gossip