Mærsk-fond sælger aktier for 1,6 milliard kroner

Handlen drejer sig om 7.500 A-aktier og 35.835 B-aktier til en værdi på henholdsvis 272.250.000 kroner og 1.366.746.900 kroner er blevet solgt, oplyser selskabet i en såkaldt insidermeddelelse til fondsbørsen.

Salg del i forudbestemt arvesystem

Årsagen er en allerede nedskrevet fordeling af den milliardstore arv, der skal gives videre. Arven er arrangeret gennem et såkaldt familiefideiskommis, der beskriver, hvordan efterkommerne af A. P. Møller arven formuen. En af de afgørende detaljer er arvingernes fødselsdag. Hvis de er født før A. P. Møllers dødsdag, får de en ejerandel, men hvis de derimod er født efter grundlæggerens dødsdag, modtager de overskuddet fra et aktiesalg.

I alt har Mærsk-arvingernes familiefond med fredagens handel altså afhændet aktier for godt 1,6 milliard kroner. Men der er en del mere på kistebunden. Ifølge det seneste årsregnskab fra A.P. Møller - Mærsk ejer Familiefonden 9,65 procent af aktierne og 13,53 procent af stemmerne i det børsnoterede selskab.

Det svarer til, at værdien af aktierne med Mærsk-aktiens nuværende kurs er omtrent 20 milliarder kroner. Årsagen til udsalget skal findes i den komplicerede ejer- og arvestruktur, som A.P. Møller - Mærsks grundlægger, skibsreder Arnold Peter Møller, lavede inden sin død i 1965. De efterladte har gennem to fonde, Almenfonden og Familiefonden, indflydelse i det store selskab. Almenfonden styrer selskabet videre, mens Familiefonden skal sikre A.P. Møllers arvinger økonomisk. Siden 2007 har Familiefonden været i gang med at nedlægge sig selv, sådan som A. P. Møller selv ønskede det, og fredagens handel er endnu et led i afviklingen.

I stedet for at arve en ejerandel og et årligt afkast af aktieandelen, ønskede A. P. Møller, at hans efterkommere, der kom til verden efter hans død, i stedet fik udbetalt deres andel af arven gennem et aktiesalg. Det er det, som en eller flere efterkommere efter Sally Mc-Kinney Møller nu har udsigt til at få.

Langt den største aktionær i koncernen er A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som sidder på 41,22 procent af aktierne og 50,60 af indflydelsen i selskabet. Her ligger nøglen til familiens fortsatte indflydelse, mens Familiefonden altså på sigt bliver opløst, efterhånden som pengene skal udbetales til slægten efter skibsreder Arnold Peter Møller. Derudover ejer Den A.P. Møllerske Støttefond desuden 2,94 procent af aktierne. 

Boet efter skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller, som døde 16. april sidste år, ejede ifølge selskabets årsregnskab pr. 31. december 2012 knap fire procent af aktierne og 6,5 procent af stemmerne i A.P. Møller - Mærsk.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip