Maersk Oil mister stor oliekontrakt i Qatar

Maersk Oil er blevet fravalgt som partner på oliefeltet Al Shaheen i Qatar, oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Det er en kontrakt, som Maersk Oil ellers har haft i 24 år, men Qatar Petroleum, der ejer feltet, har valgt et andet selskab som partner, når kontrakten med Maersk Oil udløber i juli 2017.

Det franske selskab Total bekræfter, at det har vundet kontrakten, der kommer til at løbe over de kommende 25 år.

Maersk Oil har været med til at udvikle Al Shaheen til Qatars største offshore-oliefelt, som i dag står for 40 procent af Qatars olieproduktion.

Selskabets direktør, Jakob Thomasen, understreger, at tabet af kontrakten ikke sætter selskabet i stå.

- Maersk Oil vokser som følge af forbedret drift og med store projekter som Culzean i Storbritannien og Johan Sverdrup i Norge, siger han i en meddelelse.

Thomasen, der er uddannet geolog, har selv været en af drivkræfterne i at udvikle Al Shaheen-feltet, en bedrift, der blev fremhævet som en af årsagerne til, at han i 2009 overtog den øverste post i A.P. Møller - Mærsks olieselskab.

For bare en måned siden udtrykte han i et interview med Børsen optimisme i forhold til at vinde kontrakten:

- Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Qatar og synes selv, at vi er i en god position til at vinde. Uden at sige for meget tror jeg, at det bliver en helt anden aftale denne gang.

- Men præcist hvad den indeholder, kan jeg ikke kommentere på.

Det er planen, at en del af de Maersk Oil-ansatte i Qatar efter tabet skal flyttes til andre af de lande, koncernen arbejder i. Størstedelen af de tilbageværende ansatte ventes at blive tilbudt arbejde af den nye operatør.

A.P. Møller-Mærsk fastholder sine finansielle forventninger til 2016, og der vil ikke opstå behov for nedskrivninger, oplyser selskabet.

Meldingen om tabet af den store kontrakt kommer blot få dage efter fyringen af Nils Smedegaard som topchef i Mærsk.

Han afløses af Søren Skou, der har været i koncernen siden 1983, hvor han senest har været chef for containerrederiet Maersk Line.

/ritzau/

Dagens Gossip