Magnetbølger fra solstorm lammede svensk luftrum

Skrevet af admin

04/11/2015

Dagens topnyheder

En solstorm lukkede luftrummet over Sverige onsdag. Det skete, fordi svenske radarer og GPS'er blev påvirket af magnetbølger forårsaget af eksplosioner på Solens overflade.

Solstorme kan nemlig sætte GPS'er og radarer ud af spil.

Det forklarer postdoc ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet Christoffer Karoff.

- Solstorme er voldsomt store eksplosioner på Solens overflade, der skyder elektrisk ladede partikler væk fra Solen. Jordens magnetfelt afskærmer os fra de her elektrisk ladede partikler normalt, men magnetfeltet begynder derefter at stå og dirre, siger han.

At Jordens magnetfelt står og vibrerer svarer ifølge Christoffer Karoff til, at man tager en magnet og kører hen over en iPhone. Det vil forstyrre teknikken i telefonen, og medføre, at den ikke virker.

På samme måde har det vibrerende magnetfelt så interveneret i de svenske satellitter og dermed GPS-udstyr.

At det lige netop er Sverige, der er blevet ramt af teknik-svigt, skyldes landets placering. Sverige har været placeret der, hvor bølgerne har haft størst effekt.

- Sverige ligger på en høj breddegrad. Det er Sveriges placering, der er uheldig i forhold til Jordens magnetfelter, der sidder fast på Jordens nordpol og sydpol, siger Christoffer Karoff.

Det er på grund af deres placeringer ofte Sverige og Canada, der er disponerede for problemer med solstorme.

Tidligere har en solstorm blandt andet i 1989 været skyld i et ni timer langt strømsvigt i den canadiske provins Quebec.

/ritzau/