Magtfuld kinesisk rådgiver smidt i fængsel på livstid

En tidligere højtstående embedsmand Ling Jihua er blevet idømt fængsel på livstid.

Kinesiske Jihua er dømt for korruption, magtmisbrug og for på ulovlig vis at have opnået statshemmeligheder.

Den tidligere rådgiver for ekspræsident Hu Jintao har erklæret sig skyldig i anklagerne. Han har besluttet ikke at anke sagen. Det oplyser det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Kinas kommunistiske parti besluttede i juli 2015 at anlægge sagen.

Iagttagere har tidligere udtalt, at der er tale om en politisk manøvre, som skal styrke præsident Xi Jinpings magt.

Ling Jihua blev degraderet i oktober 2012. Kort tid forinden var hans søn blevet dræbt i en færdselsulykke med sin Ferrari. Ved ulykken i september 2012 blev to kvindelige passagerer - den ene af dem nøgen - kvæstet.

Ulykken var en belastning for hele partitoppen. Nyheden styrkede opfattelsen af, at den politiske elites børn lever et luksusliv hævet over hensyn til andre mennesker.

Den største politiske skandale i landet er dog afskedigelsen og fængslingen af den politiske stjerne Bo Xilai. Hans kone blev dømt for at have dræbt en britisk forretningsmand.

Medier i Hongkong og Taiwan spekulerede sidste år i, at Ling sammen med blandt andre den Bo Xilai skulle have været med i en politisk fraktion, der modarbejdede Xi Jinping.

Siden Xi Jinping overtog magten, er adskillige medlemmer af regeringen og erhvervsledere blevet arresteret. Ifølge flere eksperter er præsident Xi særligt gået efter tidligere rådgivere og embedsmænd med forbindelse til hans forgængere.

Men der bliver ikke gennemført reformer og lovændringer, som for alvor ville kunne sætte en stopper for korruption og vennetjenester.

Sådan lyder det fra flere iagttagere. Derfor kan ethvert indgreb bruges politisk af de øverste magthavere, pointerer de.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip