Malala: Bøger og blyanter er vores bedste våben mod Taleban

»Tusinder er blevet dræbt af terrorister. Millioner er blevet såret. Jeg er bare en af dem,« siger Malala fra talerstolen.

Både op til og særligt efter skudepisoden 9. oktober 2012 er Malala blevet et symbol på mod og på kampen mod Taleban.

»Taleban skød mig i hovedet. De skød også mine venner. De troede, at kuglen ville få mig til at tie. De tog fejl. De troede, de kunne fjerne mine ambitioner. Men de tog fejl,« siger Malala i sin tale.

Efter attentatet blev Malala fløjet til Birmingham i England, hvor hun de seneste ti måneder er blevet behandlet for sine kvæstelser.

»Jeg taler ikke for mig selv, jeg taler for alle uden en stemme. Dem, der har kæmpet for deres ret. Deres ret til at leve i fred. Deres ret til at blive behandlet med respekt og værdighed. Deres ret til uddannelse. Jeg taler for alle dem,« siger hun og fortsætter:

»Kære søstre og brødre. Vi har set det vigtige ved vores stemme. Det vigtige ved blyanter, bøger og uddannelse. Ekstremisterne er bange for bøger og blyanter. De er bange for uddannelse,« siger Malala.

Det var særligt Malalas indstilling til kvinders ret til uddannelse, som fik Taleban til først at true og derefter angribe den dengang 15-årige skoleelev. Retten til uddannelse gik igen i hendes tale fredag.

»Lad os samle vores bøger og blyanter op. Lad os ikke vente. Det er vores bedste våben. En lærer, en elev, en bog og en blyant kan ændre verden,« slutter hun.

FNs generalsekretær, Ban-Ki Moon, kaldte tidligere på FN mødet Malala for sin personlige helt og hyldede hendes mod og hendes passion.

Dagens Gossip