Malaysia afviser de nyeste teorier om mystik-fly

Eftersøgningen af de 239 personer om bord på det malaysiske fly, der fredag forsvandt sporløst, er ikke blevet hjulpet på vej af to nye teorier, der fik fart i medierne i løbet af torsdag.

Det slår Malaysias transportminister fast. Han afviser, at en kinesisk satellits billeder af mulige vragrester var en ledetråd. Tværtimod endte undersøgelsen af billederne uden resultat.

Derudover afviser myndighederne teorien om, at flyet har fløjet i op til fire timer, efter at det mistede kontakten til omverdenen.

Dermed er flymysteriet stadig uopklaret knap en uge efter, at det forsvandt i luften på sin rute fra Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, til den kinesiske hovedstad, Beijing.

Kina gav ellers pårørende håb om et gennembrud, da satellitbilleder taget søndag muligvis viste tre vragrester i havet tæt på det sted, hvor flyet forsvandt.

Men vietnamesiske og malaysiske fly har undersøgt området og har ikke fundet tegn på hverken vragrester eller flystyrt.

Torsdag skriver avisen Wall Street Journal, at flyet muligvis var i luften i fire timer efter den sidste bekræftede kontakt. Teorien opstod, fordi der ifølge to kilder med "kendskab til detaljerne" blev opsnappet data på landjorden, der kunne være fra flyet.

Den malaysiske transportminister kalder dog den oplysning for "unøjagtig".

- Den sidste datatransmission fra flyet kom klokken 01.07, og den indikerede, at alt var normalt, siger Hishammuddin Hussein til journalister torsdag.

Han tilføjer, at de kinesiske billeder var blevet frigivet ved en fejl.

Flyet fløj for Malaysia Airlines, og selskabet oplyser torsdag, at man har valgt at tage flynummeret 370 ud af planen i respekt for de savnede passagerer og besætningsmedlemmer.

I stedet vil ruten flyve som nummer 318, mens returrejsen fra Beijing til Kuala Lumpur skifter fra at hedde 371 til nu at hedde 319.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip