Malaysias premierminister har brugt millioner på luksus

Skrevet af admin

31/03/2016

Mest læste i dag

Smykker, dyrt tøj og en bil til en samlet værdi af i alt 15 millioner dollar - knap 100 millioner kroner.

Pengene stammer angiveligt fra en statslig investeringsfond, og Malaysias premierminister, Najib Razak, har brugt dem på de private goder i løbet af de seneste år, skriver The Wall Street Journal.

Avisen har fået indsigt i en række dokumenter i forbindelse med en undersøgelse af korruption i det sydøstasiatiske land, og det er her informationerne om luksusforbruget er dukket op.

Dokumenterne indeholder detaljerede informationer om bankoverførsler til og fra premierministerens konti.

De fleste af pengene stammer angiveligt fra den statslige investeringsfond 1MDB.

Najib Razak blev ellers i januar frikendt for korruption af den malaysiske statsanklager i forbindelse med et beløb på 681 millioner dollar, som Razak modtog fra kongefamilien i Saudi-Arabien. Anklageren konkluderede, at der var tale om en legitim gave, og at størstedelen af pengene i øvrigt var blevet tilbageført. Dette skete i 2013.

Men ifølge The Wall Street Journals oplysninger har Razak i alt fået overført over en milliard dollar til fem private konti. Størstedelen af pengene skulle stamme fra fonden 1MDB. Overførslerne skulle være sket helt tilbage fra 2011.

Undersøgelsesdokumenterne viser, at Najib Razak brugte en del af pengene til at styre et politisk maskineri - blandt andet med overførsler fra hans konto til andre politikere, tænketanke og advokater under et tæt parlamentsvalg i 2013.

På det personlige plan har premierministerens kone angiveligt brugt 131.000 dollar i en Chanel-forretning på Hawaii. Tøjet blev betalt med premierministerens kreditkort - i øvrigt i forbindelse med at Najib Razak mødtes med USA's præsident, Barack Obama, til golf på Hawaiii, skriver The Wall Street Journal.

Den resterende del af de 15 millioner dollar, som premierministeren angiveligt har brugt privat, er blevet spenderet i butikker i blandt andet USA, Malaysia og Italien.

Razak har lige siden de første beskyldninger om korruption nægtet at have brugt offentlige midler til private formål.

Foruden den malaysiske undersøgelse er mindst fem andre lande også i gang med at undersøge fonden 1MDB.

/ritzau/