Mali får ros for vellykket præsidentvalg

Ifølge nyhedsbureauet AFP har der således ikke været en eneste rapport om vold, selv om militanter islamister i nord havde advaret muslimer mod at deltage i valget og truet med at angribe valgstederne.

»Et tillykke er på sin plads, eftersom valget i Mali gik godt. Det er en stor succes for Frankrig,« siger den franske premierminister, Jean-Marc Ayrault, med henvisning til den fransk-ledede offensiv, der siden januar har bekæmpet oprøret.

Lokale og internationale observatører melder om en høj valgdeltagelse i det folkerige syd, selv om de officielle tal endnu ikke er offentliggjort. Selv i den nordlige by Kidal, der stadig er besat af oprørere fra Tuareg-stammen, gik vælgere til stemmeurnerne i fred og fordragelighed.

»Jeg er en glad mand. Det lykkedes vælgerne at stemme i Kidal, der er et usikkert område, hvor folk er bevæbnet, uden at et eneste skud blev affyret. Det kunne ingen have forestillet sig for et par uger siden,« fortæller regionens guvernør, Adama Kamissoko, ifølge AFP.

Valgmyndighederne i Mali har indtil midnat fredag til at offentlige valgresultatet. Foreløbige resultater peger dog på en sejr til favoritten Ibrahim Boubacar Keita, premierminister fra 1994 til 2000 og grundlægger af partiet RPM i 2001. Under sin valgkamp lovede den 69-årige Keita blandt andet, at »ingen vil gøre grin med Mali igen«.

Selv om 27 kandidater går efter præsidentposten, spår analytikere, at det bliver et to-mands løb med Keita som frontløber efterfulgt af tidligere finansminister Soumaila Cisse, der grundlagde partiet URD i 2003.

Opnår ingen kandidat absolut flertal efter søndagens afstemning, skal vælgerne til stemmeurnerne igen 11. august, hvor det kommer til at stå mellem de to kandidater, der fik flest stemmer i første runde.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip