Mali går til præsidentvalg

Sikkerheden vil ifølge BBC være skærpet, eftersom mange områder fortsat er ved at komme sig oven på oprøret, der resulterede i en fransk-ledet offensiv, der siden januar i år har tvunget de militante ud af de største byer.

Der er 27 kandidater opstillet til søndagens valg, som flere analytikere har sat spørgsmålstegn ved, om Mali er klar til.

Hundredtusinder af mennesker i den nordlige del af landet blev fordrevet under kampene, og de fleste af dem vil ikke være i stand til at stemme.

Ligeledes har islamistiske militante i nord advaret muslimerne mod at deltage og truet med at angribe valgstederne.

Der er også skepsis omkring, hvorvidt valgprocessen i den nordlige by Kidal, der stadig er besat af Tuareg-oprørere, kommer til at foregå på retfærdig vis. Bevæbnede Tuareg-oprørere mistænkes blandt andet for i sidste uge at bortføre valgtilforordnede, da de uddelte vælgernes identifikationskort i det nordlige område Tessalit. Embedsmændene blev senere løsladt.

Trods usikkerheden sagde Louis Michel, chef for EUs valgobservatører, på et pressemøde forud for åbningen af valgstederne, at han var »positivt overrasket« over forberedelserne til valget, og at forholdene var acceptable, skriver BBC.

Blandt de 27 præsidentkandidater er der tre tidligere premierministre, en tidligere finansminister og én kvinde.

En af favoritterne til at vinde præsidentposten er Ibrahim Boubacar Keita, der var premierminister i Mali fra 1994 til 2000, og som grundlagde sit eget parti, the rally for Mali (RPM), i 2001. Under sin valgkamp i Bamako i fredags appellerede Keita til en fredelig valgdag og lovede at sikre, at »ingen vil gøre grin med Mali igen«.

Hans største rival er Soumaila Cisse, ligeledes en tidligere premierminister, der grundlagde sit eget parti, the Union for the Republic and Democracy (URD), i 2003.

Hvis der ikke bliver fundet nogen direkte vinder efter søndagens afstemning, skal vælgerne til stemmeurnerne igen 11. august.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip