Mali trygler FN om hjælp mod islamister

Regeringen i Mali har bedt FN og Frankrig om hjælp til at standse en islamistisk offensiv, efter at en strategisk vigtig by i landets nordlige del faldt torsdag.

Bønnen om hjælp kommer efter, at FN's Sikkerhedsråd på et krisemøde torsdag appellerede til, at en planlagt afrikansk-ledet styrke hurtigst muligt bliver sat ind for at hjælpe Mali.

- Forespørgslen fra Malis præsident siger i bund og grund: Frankrig, hjælp, lyder det fra USA's FN-ambassadør, Susan Rice, der har set brevet fra Malis præsident, Dioncounda Traore.

Frankrigs FN-ambassadør, Gerard Araud, bekræfter, at Frankrig, landets tidligere kolonimagt, har modtaget et brev, men vil ikke ud med, præcist hvad der står i det.

Islamisternes offensiv mod byen Konna er et bittert nederlag for regeringsstyrkerne, som tidligere har sagt, at de har gjort fremskridt i kampen mod oprørerne, der har tråde til al-Qaeda.

Det er første gang, oprørerne går til angreb og rykker frem uden for ørkenområdet, siden de tog kontrol med et område på størrelse med Frankrig i det nordlige Mali sidste år.

- Vi tog barakkerne, og vi tog kontrol med hele byen Konna, lyder det fra oprørsgruppen Mujwas talsmand.

- Soldaterne flygtede, efterlod deres tunge våben og pansrede køretøjer, tilføjer han.

Nyheden om at Konna, der ligger cirka 600 kilometer nord for hovedstaden Bamako, var faldet udløste paniske tilstande i de nærliggende byer Mopti og Sevare.

- Vi har modtaget ordrer om at evakuere, lyder det fra den lokale leder af en amerikansk nødhjælpsorganisation.

- Vi er allerede på vej ud af Mopti, fortsætter lederen.

Oprørsgrupperne tog kontrol over hele det nordlige Mali i et militærkup i det vestafrikanske land i april, hvor også præsidenten blev afsat.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip