»Man kan ikke sige med sikkerhed, hvem der kan klare missionen«

Det siger formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther, efter at en evaluering fra Forsvarsministeriet af den danske veteranpolitik konkluderer, at fastansatte soldater svarer »ikke troværdigt« på den test, der skal afgøre, om de er psykisk beredte på en udsendelse. Dermed klarer psykisk sårbare soldater testen, selv om de måske reelt ikke kan klare udsendelsen.

»Man kan ikke sige med sikkerhed, hvem der kan klare missionen. Det afhænger også i høj grad af, hvad de kommer ud og møder, hvilket hold de er på, hvilken chef de har. Der er mange ting, der spiller ind,« siger Flemming Vinther.

Ifølge soldaterformanden kan der være flere årsager til, at soldater svarer »ikke troværdigt« på spørgsmålene i screeningen. Blandt andet er der ofte en stærk kammeratskabsfølelse i den enhed, soldaterne tilhører, og de vil ikke svigte deres kammerater, ligesom nogle soldater også frygter, hvad det vil betyde for deres karriere, hvis de ikke vurderes egnede til udsendelse. Derudover er soldater trænet i at »undertrykke deres egne følelser«.

»De bliver ikke følelseskolde Rambo-typer, men hvis du skal være på en mission i et halvt år, hvor du risikerer at se venner og kolleger blive dræbt eller såret, og du ser nød og elendighed, så bliver du jo nødt til at opbygge nogle mekanismer, der gør, at du kan undertrykke dine egne følelser, for du skal kunne fungere derude. Dem tror jeg også, de kommer til at anvende på sig selv, så de oplever, at de har det bedre, end de egentlig har det,« siger Flemming Vinther.

I evalueringen af veteranpolitikken bliver det også anført, at det »aldrig vil være muligt at opfange alle, som ikke er psykisk parate til at blive udsendt«.

En rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, konkluderede da også i 2010, at man ikke med psykologiske test kan finde frem til de soldater, der har den største risiko for at vende hjem fra for eksempel Afghanistan med psykiske skader i bagagen.

Forskerne bag undersøgelsen studerede blandt andet britiske undersøgelser, der aflivede håbet om, at en simpel screening kan finde de sårbare soldater, inden de udsendes.

Alligevel er forsvarsordførerne fra Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Liberal Alliance enige om, at man er nødt til at tage affære for at undgå, at soldaterne kan snyde med testen, og så man fanger flere psykiske tilfælde før udsendelse.

»Det er uheldigt, hvis nogen snyder på vægten ved at gøre sig bedre, end de rent faktisk er. Afstemmer forklaringer eller sådan noget. Der må og skal vi altså have bedre systemer, så vi ved, at det er de rigtige mennesker, vi sender ud, for det er hverken godt for dem, deres kolleger eller samfundet, hvis ikke de er klar,« siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip