Mandagens aktier: Mærsk blev ramt af sektorrotation

Skrevet af admin

27/06/2016

Dagens topnyheder

A.P. Møller-Mærsk blev den store taber i mandagens aktiehandel på fondsbørsen i København. B-aktien faldt med 8,6 pct. til 8100 kr., og oveni fredagens fald på 3,1 pct. er torsdagens stigning på 11,9 pct. efter fyringen af koncernchef Nils Smedegaard samt annoncering af fremtidige omstruktureringer i virksomheden blevet udraderet.

- Stigningen efter meldingen om de strategiske tiltag er nu forsvundet som dug for solen. Samtidig er oliepriserne faldet i løbet af mandagen, og det spiller også ind på kursen, siger Martin Munk, seniorrådgiver fra Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Jyske Bank ændrede sin anbefaling af aktien i fredags til "sælg" fra "køb".

- A.P. Møller-Mærsk taber også i spillet i den sektorrotation, vi har set i dag, hvor investorerne er gået til defensive aktier fra de cykliske, siger senioraktierådgiveren.

Samlet faldt C20 Cap-indekset med 3,9 pct. til 943,27, hvilket er det fjerde største fald i C20 Cap-indeksets historie.

I toppen af indekset endte netop defensive aktier som Lundbeck og Novo Nordisk, der faldt med henholdsvis 0,8 pct. til 234,70 kr. og 0,9 pct. til 341,90 kr.

- Ser man ud i Europa er det underindekset Healthcare, der har klaret sig bedst. Og den tendens så vi altså også herhjemme, siger Martin Munk.

NØGLETAL I BAGGRUNDEN

Men det er usikkerheden om fremtiden og EU, der har taget styringen på de finansielle markeder. I de næste par dage er opmærksomheden rettet mod EU-topmødet, hvor EU's ledere - undtagen den britiske - skal diskutere, hvad der nu skal ske i forbindelse med, at briterne har smidt medlemskabet til EU ud med badevandet.

- Det kommer til at handle om de politiske udmeldinger, vi får de kommende dage. De gængse nøgletal er sat i baggrunden, lyder det fra Jyske Banks senioranalytiker.

GENMAB I NYT FALD

Genmab faldt mandag med 4,3 pct. til 1078 kr. efter et tilsvarende fald fredag. Mandag kom det frem, at selskabets middel til behandling af knoglemarvskræft, Darzalex, i Tyskland er blevet lanceret til en pris, der er omkring 40 pct. højere end i USA.

Og det er overraskende, at Genmabs partner Janssen har valgt den prissætning, fortæller biotekanalytiker Michael Novod fra Nordea Markets.

- Vi har hele tiden forventet en pris, der ville være med en vis rabat i Europa i forhold til i USA. Det, man skal huske på, er, at siden prissætningen i USA er der kommet nogle flere og bedre data, end da produktet blev prissat i USA, siger Michael Novod til Ritzau Finans.

Prisen i Tyskland ligger på 2285 euro for 400 mg. I USA er prisen 1600 euro for samme mængde.

ISS DYKKER TRODS ROS

På selskabssiden var der fokus til serviceselskabet ISS, der fik løftet sin anbefaling til "køb" fra "neutral" hos Goldman Sachs, mens kursmålet blev skruet op til 295 kr. fra 260 kr., viste data fra Bloomberg News.

ISS-aktien faldt dog mandag med 3,9 pct. til 237,20 kr.

Med omvendt fortegn fik vagt- og serviceselskabet G4S ørerne i maskinen hos Goldman Sachs, som skar sit kursmål for aktien til 17,32 kr. fra 20,21 kr. Anbefalingen er fortsat "neutral".

G4S-aktien var fredag ekstra hårdt ramt af briternes valg om at forlade EU-samarbejdet, der samtidig gav en markant svækkelse af pundet.

Det giver automatisk modvind til det dansk-britiske selskabs danske notering, som fredag dykkede med 8,1 pct. og mandag fortsatte ned med 8,5 pct. til 14,90 kr.

I høreapparatsektoren var der også nyt fremme, der stillede skarpt på både William Demant Holding og GN Store Nord. De to selskabers schweiziske rival, Sonova, annoncerede, at selskabet sender en helt ny produktplatform på markedet i USA i august og i Europa til september.

Platformen kommer i første omgang med produkterne Audéo B og Audéo B-R, hvor sidstnævnte har et indbygget genopladeligt litiumbatteri.

GN-aktien faldt mandag med 5,0 pct. til 114,80 kr., mens William Demant Holding satte sig 3,0 pct. til 121,70 kr.

ARKIL IGEN I MODVIND

Blandt sidepapirerne var der igen strid blæst omkring entreprenørkoncernen Arkil, der for anden gang i år måtte nedjustere forventningerne.

Arkil nedlægger forretningsområdet Civil Works i Danmark fra 1. juli. Lukningen af enheden medfører nedskrivninger på tre store projekter i divisionen, og som følge heraf nedjusterer entreprenørselskabet forventningerne til resultatet før skat for 2016 til niveauet minus 20 mio. kr. til plus 10 mio. kr.

Seneste udmeldte forventning var et overskud i niveauet 40-70 mio. kr.

Arkil-aktien endte mandag med et fald på 7,3 pct. til 870 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk