Mandela stod på USA's terrorliste til 2008

Nelson Mandela var gennem et langt liv et levede bevis på, at den enes terrorist er den andens frihedshelt.

Først 15 år efter at Mandela var blevet belønnet med Nobels fredspris for sit bidrag til fred og forsoning i Sydafrika, besluttede USA sig for at fjerne den tidligere ANC-leder fra den amerikanske terrorliste.

Det var til trods for, at det sydafrikanske apartheidregime i 1990 havde ophævet forbuddet mod Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).

Samme år blev Mandela løsladt efter 27 år i fængslet.

Det var imidlertid ikke nok til at fjerne terrorstemplet, da han i 1994 blev valgt som Sydafrikas første sorte præsident. Hverken præsident George Bush den ældre eller præsident Bill Clinton fjernede ham fra terrorlisten.

Først da George W. Bush var ved at afslutte sine otte år i Det Hvide Hus blev den da 90-årige Mandela i 2008 omsider strøget af listen. "Et ret pinligt emne", medgav daværende udenrigsminister Condoleezza Rice.

Blandt dem, som i mange år omtalte Mandelas partifolk i ANC som terrorister, var den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher i 1987.

Thatchers konservative kollega Teddy Taylor gik et skridt videre og mente, at "Nelson Mandela bør skydes".

USA og Storbritannien var næsten lige frem til Mandelas løsladelse i 1990 indædt imod at bruge sanktioner over for apartheidregimet i Sydafrika.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip