Mandelas situation er alvorlig men stabil

Det er tredje gang siden december, at Mandela må på hospitalet for en lungeinfektion.

Senest var han indlagt fra slutningen af marts til begyndelsen af april, hvor det lykkedes lægerne at slå infektionen ned.

Skønt Nelson Mandelas tilstand beskrives som »alvorlig men stabil«, beskriver talsmanden for præsident Jacob Zuma, Mac Maharaj, også Mandelas tilstand med, at det er »alvorligt denne gang«:

»Situationen er alvorlig denne gang, men lægerne har forsikret os om, at han har det godt,« lyder det ifølge Reuters fra talsmanden til TV-stationen eNCA.

Netop vendingen »alvorlig« skaber dyb bekymring blandt Sydafrikas 53 millioner indbyggere, som, hver gang Nelson Mandela har været hospitalsindlagt, har forberedt sig på, at han ikke kom tilbage.

Et TV-klip fra hans hjem, der blev sendt i april, viste en tynd og svækket Mandela i en lænestol med hovedet hvilende på en pude.

Nelson Mandela er et afrikansk ikon og symbol på den sorte befolknings kamp mod det hvide mindretalsstyres undertrykkende apartheidpolitik i Sydafrika. Nelson Mandela sad fra 1964 til 1982 fanget på den berygtede ø Robben Island. Sammen med andre fanger blev han tvunget til at arbejde i et stenbrud under sundhedsfarlige forhold og udviklede tuberkulose, hvilket sammen med års indespærring i almindelige fængsler har været en medvirkende årsag til hans svage lunger.

Efter sin løsladelse og apartheidstyrets fald blev han i 1993 æret med Nobels Fredspris og i 1994 valgt som landets første sorte præsident. Partiet ANC, som han har været med til at grundlægge, overtog regeringsmagten, som partiet har beholdt lige siden.

I 2004 trak Mandela sig tilbage fra rampelyset og helligede sig ægteskabet med sin tredje sin kone, Grace Machel.

Sidste gang han viste sig offentligt var i forbindelse med fodbold VM-finalen i fodbold i Johannesburg i 2010.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip