Mandelsmør med havsalt og vanille

Mandelsmør minder om peanutbutter, men er lavet af mandler og ikke peanuts.

Mandelsmør kan købes i de fleste helsekostbutikker, men du kan også nemt (og langt billigere) lave det selv, hvis du har en foodprocessor eller en kraftig blender.

Smørret består af mandler og som udgangspunkt intet andet. Lidt havsalt og diverse krydderier kan dog tilsættes.

Mandlerne blendes til cremet smør og kan spises ligesom du ville spise peanutbutter. Jeg spiser mandelsmør som dip til frugt og grønt, putter det i udstenede dadler, smører det på brød og kager, bruger det i madlavningen – og ja, jeg spiser det også bare på en ske nogle gange.

Til 1 portion mandelsmør med havsalt og vanille skal du bruge:
500g mandler med den brune hinde
1-2 tsk. vanillepulver
¼-½ tsk. havsalt eller mere efter smag

Mandelsmør kan laves af rå eller ristede mandler.

Ristning af mandler og nødder fremhæver deres smag og derfor rister jeg altid mandler og nødder inden jeg blender dem til smør.

Placer mandlerne på en bagepapirsbeklædt bageplade og rist dem ved 100-150C.

Mandlerne er færdige, når de begynder at dufte aromatisk og så småt begynder at tage farve. Husk at røre rundt i mandlerne et par gange undervejs og hold øje med dem - de kan hurtigt få for meget.

Tag mandlerne ud af ovnen og hæld dem direkte op i en foodprocessor eller stærk blender.

Blend mandlerne til cremet smør.

Det kan godt tage 10-20 minutter afhængig af hvor kraftfuld din køkkenmaskine er.

Stop maskinen et par gange undervejs og skrab mandelmassen ned fra siderne.

Mandelsmørret er færdigt, når det er glat, cremet og glinsende. Konsistensen skal være ligesom peanutbutter.

Når mandelsmørret er færdigt – eller lige ved – kommes havsalt og vanille i smørret og der blendes en sidste gang.

Hæld mandelsmørret på skoldede glas og opbevar det enten på køl eller ved stuetemperatur.

Holdbarheden er flere måneder.

Nyd den eksempelvis på et stykke pære.

Sabine Murati er 27 år og uddannet naturopath i biologisk medicin fra Institut for Biologisk Medicin. Hun er bosat i Canada og blogger om stenalderkost og sundhed på www.mypaleopantry.com.


Følg Dagens Opskrifter for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip