Manden bag Italiens hemmelige, neofascistiske frimurerloge er død: Licio Gelli blev 96 år

Licio Gelli, som ledede den hemmelighedsfulde og meget politisk indflydelsesrige frimurerloge P2 i Italien, er død, 96 år.

Finansmandens familie siger til italienske medier, at Gelli døde tirsdag aften.

Han var blevet dømt for flere økonomiske forbrydelser og var stadig under husarrest, da han døde i Arezzo i Toscana.

P2 var et hemmeligt neofascistisk netværk, som omfattede både højtstående politikere, dommere, bankdirektører og militære ledere. Netværket havde indflydelse i de højeste kredse og blev kaldt "en stat i staten".

Afsløringen i 1981 af P2 førte til den daværende regerings fald, og sagen om P2-logen er blevet kaldt den største skandale i det moderne Italiens historie.

Logen var en af de kræfter, som blev beskyldt for at stå bag drabet på Roberto Calvi, chefen for Banco Ambrosiano, som havde stærke bånd til Vatikanet. Han blev fundet hængt under en bro i London i 1982.

Selv om logen blev erklæret ulovlig i 1981 var den op gennem 1990'erne indblandet i store korruptionssager.

Gelli flygtede fra Italien, hvor politiet havde efterlyst ham i en række sager. Han blev anholdt i Schweiz i 1982. Det lykkedes ham at flygte fra fængslet, og han var på flugt i flere år.

I 1998 tillod myndighederne, at han kunne afsone sin straf i husarrest, som fortsatte frem til hans død.

For to år siden blev der rejst nye sager mod ham, og den italienske stat overtog Gellis villa i Toscana.

Gelli var blandt fire kendte neofascister, som i 1988 blev dømt for meddelagtighed i et blodigt bombeattentat i ventesalen på Bolognas hovedbanegård den 2. august i 1980. Hele ventesalen blev sprængt i stumper og stykker, og 85 mennesker blev dræbt.

Retssagen mod de i alt 13 tiltalte var den største af sin art i Italien, hvor der blev rodet op i den italienske højreekstremistiske fløjs aktiviteter.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip