Manden med talenternes fremtid i sin hule hånd

Derfor er det på sin plads at begynde med lidt minder fra maj 1995. Den danske landstræner Richard Møller Nielsen forsøger at krydre sin offensiv med frisk selvtillid, da han udtager den tidligere B1909-angriber Mikkel Beck til en testkamp mod Finland.

Nogle undrer sig over udtagelsen af den 22-årige målsluger med det lange lyse hår fra 2. Bundesliga-klubben Fortuna Köln. Men i anden halvleg erstatter han Erik Bo Andersen på det olympiske stadion i Helsinki og afgør en uinspireret affære med kampens eneste mål.

Mikkel Beck scorede blot to mål mere for landsholdet. Det næste kom samme år, da en afslutning fra Kim Vilfort smaskede i ansigtet på ham og trillede ind i Belgiens mål.

Ja, ja grin bare. Mikkel Beck var hverken Michael eller Brian Laudrup. Men i dag er der i hvert fald ingen sportsdirektører i Europas største klubber, der morer sig ved synet af Mikkel Beck.

Det skulle da lige være fordi, det luner at vide, at danskeren med det tilbagestrøgne hår kan bringe dem det supertalent, som holdet mangler for at få succes eller penge på kontoen.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er stolt af det, jeg har bygget op som agent. Jeg er særligt stolt over, at min succes er bygget op i udlandet, hvor konkurrencen er meget hårdere. Jeg er stolt over niveauet hos de spillere, jeg arbejder med på daglig basis, og gennem dem også de klubber, som jeg arbejder sammen med, siger Mikkel Beck.

Han gider ikke selv tale om pengene. Men han vil gerne tale om sine spillere og sin drivkraft.

- Det handler om at være med til at skabe nogle succesfulde karrierer for nogle unge talenter, så de kan tjene så mange penge som muligt og skabe et liv efter den korte fornøjelse, det er at være professionel fodboldspiller. Jeg ved selv, hvor svært det er at slutte karrieren og skulle videre med sit liv, forklarer han.

Mikkel Becks vedholdende arbejde sikrede ham en lang spillerkarriere med målstimer i klubber som Middlesbrough, Derby County, Lille og AaB frem til karrierestoppet i 2002. Men Mikkel Beck brugte ikke kun tiden på at knokle ind i hovedstødsdueller. Han tilegnede sig flydende tale på tysk, engelsk, fransk og spansk. Han opbyggede gennem sit væsen de venskaber blandt spillere og fodboldledere, der i dag er millioner værd i hans rolle som spilleragent.

For få uger siden var det for eksempel Mikkel Becks australske supertalent af en målmand, Matthew Ryan, der snuppede jobbet i belgiske Club Brügge foran årets målmand i den danske liga, Lukas Hradecky. Mikkel Beck havde fået et tip fra sin tidligere australske holdkammerat i Lille, Mile Sterjovski, der nu er hjemme i Australien for at afslutte karrieren. Ledelsen i den belgiske storklub valgte at lytte til Mikkel Becks anbefalinger. I forvejen er han en vigtig samarbejdspartner ved at være agent for en af klubbens og landsholdets største angrebstalenter og salgsobjekter, den målfarlige kantspiller Maxime Lestienne.

Sådan kan man fortsætte historien om netværket, der omgiver Mikkel Beck og som skaber respekt hos enhver anden dansk agent med en mund ladet med ærlighed.

Mikkel Becks gode forhold til sin tidligere franske klub Lille er en anden garanti for indtægter. Her opbyggede han tidligt både venskab og personligt forhold til chefen for klubbens talentakademi Jean-Michel Vandamme, akademiets chefscout og dets økonomichef. I dag udgør de samme tre kontakter det meste af den sportslige ledelse for den franske storklubs førstehold.

Det er her, Mikkel Beck repræsenterer fransk fodbolds største backtalent i 19-årige Lucas Digne, der lige nu tiltrækker interesse fra klubber som Manchester United, Barcelona og Liverpool, selvom prisskiltet lyder på omkring 150 millioner kroner. Becks fortjeneste kommer til at ligge i procentdele af den tocifrede millionlønning, som teenageren skaffes. Det er i dag svært at komme uden om Mikkel Beck og hans netværk, hvis en dansk spiller skal til Lille, og han rådgiver også et af klubbens mest lovende talenter, Alex de Araujo.

Men Mikkel Beck har ikke kun formået at skabe forbindelser i sine egne europæiske fodspor. Det er i Portugal, at Mikkel Becks hårde forarbejde imponerer mest i agentkredse. I de kommende år vil fodboldverdenen formentlig få øjnene op for flere færdigudviklede portugisiske superstjerner.

En lang række af de største har Mikkel Beck allerede opdaget, da de var 15-16 år. Han har overbevist dem om at satse på en dansker i stedet for de mest dominerende portugisiske agenter. Med hjælp fra sin portugisiske samarbejdspartner Pedro Charana repræsenterer den danske agent i dag talenter som den 17-årige angriber Marcos Lopes, der allerede har fået debut og scoret for Manchester City.

En anden portugisisk U19-landsholdsspiller, der spåes en stor fremtid under Becks vinger, er den 17-årige back Rafa, der blomstrer i Porto. Deres eventuelle succes bliver også Mikkel Becks store succes - og indtjening.

Mikkel Beck har allerede tjent beløb svarende til lotto-gevinster ved at repræsentere spillere som Michel Bastos, da den brasilianske landsholdsspiller i 2009 skiftede fra Lille til Lyon for omkring 140 millioner kroner. Svendestykket var Simon Kjærs kometkarriere fra FC Midtjylland til Palermo og videre til Wolfsburg og lejeophold i AS Roma. Næste sommer har Simon Kjær kontraktudløb igen, og så skal der tegnes en ny kontrakt.

Men det er sikringen af talenterne i en tidlig alder, der i dag er kodeordet for at blive en stor agent i mange år fremover. Mikkel Becks forretning er bygget på spillere, der har deres bedste tid og indtjening foran sig.

Den afgørende eksamen for at blive rigtig rig - eller som Mikkel Beck foretrækker det - blive rigtig succesfuld kommer nu, hvor han kan gøre sine første indtryk og knytte uvurderlige forretningsforbindelser gennem forhandlinger med de storklubber, der er ønskekunder for enhver fodboldagent. Det er for alvor nu, at klubber som Barcelona, Manchester United og Chelsea kan blive stamkunder.

- Det er rigtigt, at det bliver en afgørende tid for mig. Men jeg skal samtidig passe på. I takt med, at man samler mange spændende spillere, bliver der også flere konkurrerende agenter, der groft sagt er klar til at stjæle med arme og ben fra mig. Men så længe jeg sørger for at være den bedste for dem, så skifter de heller ikke til andre agenter.

Mikkel Becks hverdag vil gerne gøre op med billedet af den cigarrygende agent, der svælger rødvin, mens han scorer millioner på at få let andel i talenters lønninger. Det er ikke altid meget, han ser sin kone Hilda og børnene Emma og Enzo i det 500 kvadratmeter store hus i Bruxelles-forstaden Rhode St. Genèse. Hver weekend er kalenderen plastret til med køre- eller flyveture til fodboldstadions i det meste af Europa. Hver dag og aften vrimler det med opkald, tekstbeskeder og møder på engelsk, fransk, spansk eller tysk for at forhandle, pleje netværk og yde rådgivning af selv de spillere, der ikke står til at score ny millionkontrakt.

- Det er nødvendigt, hvis jeg fortsat skal være en succes. Jeg har tidligt lovet mig selv, at jeg vil være lige så god til at følge Steffen Ernemanns kampe for Esbjerg, som jeg er til at følge med i Simon Kjær og Lucas Dignes. Hver eneste forhandling fra min side kan være afgørende for deres liv. jeg ved selv som fodboldspiller, hvor afgørende, det kan være, siger Mikkel Beck.

Han tillader sig endda at tage den økonomiske frihed til at fravælge et samarbejde med et stortalent, hvis den personlige kemi ikke er til stede ved de første møder.

- Der er stadig så meget fodboldspiller i mig, at jeg lever og ånder med spillerne i deres op- og nedture. Noget af det bedste ved det her job er, at jeg knytter livslange venskaber med unge mennesker, jeg godt kan lide, siger han.

Så er pengene en belejlig sidegevinst ved at være en succes.

Dagens Gossip