Mange dræbt i Egypten: »Vredens Dag« eksploderede i vold

Sent fredag strømmede det fortsat ind med rapporter om nye dødsofre fra nyhedsbureauer og internationale medier. Det understreger den vold, som »Vredens Dag«, som Det Muslimske Broderskab har døbt dagen, resulterede i, da tilhængere af den afsatte præsident Morsi efter fredagsbønnen gik på gaden i hovedstaden Cairo og en række andre byer i Egypten.

Tabstallet ligger ifølge AFP på omkring 70 mennesker, som citerer både øjenvidner, sikkerhedskilder og sundhedsministeriet. Og ifølge Reuters melder sikkerhedskilder om 50 mistede liv alene i Cairo.

Et øjenvidne fortæller til AFP, at der er flere end 20 lig ved en moské i hovedstaden, og samtidig oplyser en sikkerhedskilde til Reuters, at 24 politibetjente er omkommet i løbet af de seneste 24 timer.

I Cairo var voldsomhederne koncentreret omkring Ramses-pladsen i Cairos vestlige del, tæt ved en af broerne over Nilen. En BBC-journalist fortæller, at han så ofre fra Ramses-pladsen, som sikkerhedsstyrkerne havde omringet, blive transporteret væk på cykler og scootere. Nogle ofre var ramt af skud i hovedet.

Også Berlingskes Mellemøstkorrespondent Uffe Taudal befinder sig i Cairo og blev under skyderier ved broen over Nilen på vej mod Ramses-pladsen tvunget til at søge tilflugt på et hotel en kilometer fra pladsen. Herfra fortæller han om skud og panik.

»Vi kunne høre skud alle steder omkring os og søgte ind på hotellet, for vi kunne ikke komme videre. Folk var begyndt at løbe tilbage og vifte advarende med hænderne. Derefter begyndte skyderiet for alvor. I fem minutter var der konstant skyderi, og vi kunne høre ambulancer,« siger han.

Det Muslimske Broderskab havde opfordret deres støtter til at demonstrere, og appellen blev efterkommet i mange byer og med fatale konsekvenser.

Vreden efter onsdagens blodige begivenheder i Cairo og andre byer, hvor mindst 638 - primært tilhængere af Morsi og Det Muslimske Broderskab - blev dræbt, var ifølge ledelsen af broderskabet »ikke til at tæmme«. Og fredagens begivenheder viste, at broderskabet ikke har tænkt sig at trække sig tilbage, men trodsede tåregas, haglgeværer og projektiler fra AK-47 rifler.

Ofrene for volden på »Vredens Dag« tæller blandt andre udover de mange i Cairo blandt andet fem dræbte i en by ved Suez-kanalen og otte i Middelhavsbyen Damietta, skriver Reuters.

Hæren og politiet havde tidligere fredag på det statslige TV meddelt, at der vil blive slået hårdt ned på alle og skudt med skarpt mod de, der bryder loven.

Egypten er stadig i undtagelsestilstand, og der er udgangsforbud aften og nat.

EU-landenes ledere mødes mandag for at diskutere situationen i Egypten, som ifølge den franske præsident Francois Hollande og udenrigsminister Laurent Fabius har potentiale til at udvikle sig til en borgerkrig. Både den tyske kansler, Angela Merkel, Francois Hollande og EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton opfordrer EUs ledere til at genoverveje samarbejdet og relationerne til Egypten.

FNs chef for politiske anliggender, Jeffrey Feltman, rejser til Egypten i næste uge for at mødes med adskillige topfolk, herunder repræsentanter for Det Muslimske Broderskab, omkring situationen.

Dagens Gossip