Mange Facebook-brugere deler billeder af savnede personer - men du bør altid huske dette

Sociale medier som Facebook er smarte, når vi ved fælles kraft kan finde forsvundne personer.

Men man skal virkelig tænke sig godt om, når man deler billeder og navne på savnede. Det mener norske Dagbladet.

Det er især efterlysninger uden en “officiel” afsender - for eksempel politiet eller et medie - man bør være varsom med at viderebringe.

- Hvordan ved du, at barnet, du videresender et billede af ikke bor på en hemmelig adresse med mor, og det er den voldelige far, som har lagt efterlysningen på Facebook for at finde dem?, spørger avisens digitalchef Eugene Brandal Laran.

Han lægger vægt på, at politiet hvert år får tusindvis af anmeldelser om savnede personer. Det er kun en brøkdel af dem, der ender i medierne, og det er der en grund til.

- Når medierne får en melding om en forsvunden person, tjekker vi først med politiet, om de har hørt om sagen. Så prøver vi at finde ud af, om vedkommende er forsvundet frivilligt. Selv når politiet sender en efterlysning ud med navn og billede, er de fleste medier forsigtige, skriver Eugene Brandal Laran.

Kan påvirke resten af livet
Det er ikke kun her og nu, en efterlysning kan påvirke.

- Når man deler navn og billede på en 17-årig, som er løbet hjemmefra, er der stor risiko for, at en fremtidig arbejdsgiver vil google vedkommende om ti år, finde omtalen og give jobbet til en anden mener han.

Her på Dagens.dk tjekker vi naturligvis også altid, om en person er efterlyst hos politiet, før vi viderebringer efterlysninger.

Dagens Gossip